Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Utgrävningar hindrar inte moskébygge

Utgrävningsarbetet som krävs på tomten intill biltvätten på Fyllinge sätter troligtvis inte stopp för planerna på en moské. Den arkeologiska undersökning som riskerade att stjälpa bygget visade sig vara billigare än vad kommunen först trodde.

I april berättade HP att en första arkeologisk undersökning på den aktuella tomten resulterade i flera historiska fynd, bland annat från slaget vid Fyllebro. Då uppgavs att resultatet riskerade att sätta stopp för planerna på moskébygget eftersom det efterföljande arbetet skulle kunna överstiga prislappen för tomten. Om så var fallet var det osäkert om kommunen skulle vilja sälja tomten. 

Men nu har kommunen meddelat länsstyrelsen att man önskar att gå vidare med den arkeologiska utredningen av platsen. 

– Det visade sig att det troligtvis inte kommer att bli så dyrt som vi trodde, säger Tommy Andersson som är markstrateg på kommunens samhällsbyggnadskontor. 

Vad kostnaderna kommer att landa på eller när arbetet kommer att dra igång kan han dock inte svara på just nu. Ärendet handläggs av länsstyrelsen som är den myndighet som ger tillstånd till arkeologiska insatser. 

– I slutet av augusti vet vi troligtvis mer, säger Tommy Andersson. 

Men även om utgrävningarna inte längre tycks utgöra något hinder för att Islamiska barn- och kulturföreningen ska kunna köpa tomten är det inte klart att det byggs en moské på den. Frågan ska först upp på politikernas bord. 

– Om det inte blir en moské där kan tomten användas till någonting annat, säger Tommy Andersson. 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här