Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Utfrusen M-trio går över till Halmstads Lokala Parti

När Moderaterna i Stockholm inte lägger sig i bråket kring valsedeln i Halmstad släpper den avpolletterade M-trion en politisk bomb genom att ställa upp i valet för Halmstads Lokala Parti.
– Att ge upp och lämna politiken hade varit ett svek mot alla dem som har stöttat oss genom allt det jobbiga, säger Robert Lindell.

I förra veckan skrev HP att det ser ut som att bråket inom Moderaterna, om hur den lokala valsedeln ska se ut, nått vägs ände – efter ett par månader med olika turer.

Uppenbarligen bryr sig inte partiledningen i Stockholm om att majoriteten vid Halmstadmoderaternas årsmöte ville att man skulle ta hjälp av partistyrelsen för att granska länsförbundets sätt att ogiltigförklara listan som medlemmarna röstat fram, med Niclas Jansson i topp.

Frågan var därför om den utfrusna M-trion med Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green väljer att lämna politiken – eller om de fortsätter i ett annat parti.

Jag har aldrig varit så populär som jag är nu. Jag har gått från att vara en potentiell fuskare till en demokratihjälte.

Svaret blir att de tre går över till Halmstads Lokala Parti, det nya parti som Fabio Ishaq bildat ihop med avhoppade SD-politiker. Med sig har de också Leif Liljebrunn, som var med och startade aktionsgruppen för att rädda Ekestångaskogen.

De avhoppade SD-politikerna John Andersen och Fabio Ishaq (till vänster) samt Johan Josefsson (till höger) kan nu räkna in de kända namnen Josefin Green, Robert Lindell, Niclas Jansson och Leif Liljebrunn i Halmstads Lokala Parti. Bild: Jari välitalo
De avhoppade SD-politikerna John Andersen och Fabio Ishaq (till vänster) samt Johan Josefsson (till höger) kan nu räkna in de kända namnen Josefin Green, Robert Lindell, Niclas Jansson och Leif Liljebrunn i Halmstads Lokala Parti. Bild: Jari välitalo

– Tanken på att strunta i alltsammans har självklart funnits när det var som tyngst, men samtidigt blir man motiverad och inspirerad av alla som sms:ar, ringer och stoppar en på stan. Uppenbarligen finns det ett sug efter några som verkligen vill lyssna på vad Halmstadborna tycker, säger Robert Lindell.

– Jag trodde inte att det fanns så många som brydde sig, men jag är nu helt överväldigad över det stöd som vi har fått. Jag har aldrig fått så många vänförfrågningar på Facebook som de senaste månaderna och det är många som jag inte känner som hör av sig, säger Josefin Green.

– Den senaste tiden har jag lite skämtsamt sagt att jag har aldrig varit så populär som jag är nu. Jag har gått från att vara en potentiell fuskare till en demokratihjälte, säger Niclas Jansson och tillägger:

– I grunden handlar det om att vi fört fram ett bottom-up-tänkande som många efterlyst – ett underifrånperspektiv som går stick i stäv med toppstyrningskulturen som rått.

”Ingen av oss är beroende av politiska uppdrag för att klara vår försörjning. Vårt engagemang bygger på helt andra saker”, säger Niclas Jansson. Bild: Johan Persson
”Ingen av oss är beroende av politiska uppdrag för att klara vår försörjning. Vårt engagemang bygger på helt andra saker”, säger Niclas Jansson. Bild: Johan Persson

Det finns säkert en del moderater som ska rösta på Mankells parti, men vi vill vara ett alternativ för hela stan.

När Moderaterna plockade bort er från alla listor pekade ni i HP på Hjärta för Halmstad som ett lockande alternativ som vill ”bedriva moderat politik på riktigt”. Vad hände med de tankarna? Ville inte Ann-Charlotte Mankell ha er?

– Vi gillar även hennes parti och tycker att det finns en bra grund för samverkan efter valet – men vi ville engagera oss i en bredare lösning än vad de verkar stå för. Det finns säkert en del moderater som ska rösta på Mankells parti, men vi vill vara ett alternativ för hela stan, säger Niclas Jansson.

– Vi har också starkt stöd på Väster, men vi vet även att de som startat Halmstads Lokala Parti har mycket stöd på Öster. Så här har vi bättre förutsättningar att bygga något för flera mandatperioder, fortsätter han.

– Dessutom lockas vi av att Halmstads Lokala Parti har flera starka politiker som redan är inne i fullmäktige och driver många viktiga frågor, säger Josefin Green.

Ni har sagt att ni innerst inne förblir moderater ideologiskt, ni har sneglat mot Hjärta för Halmstad och nu går ni till val för ett tredje parti. Kommer inte folk att kalla er hoppjerkor eller vindflöjlar?

– Vi har hittat ett parti som fokuserar på vad som är bäst för Halmstad och inte på om man uppfattas som röd eller blå, säger Josefin Green.

Trenden i de lokala valen är att väljarna röstar annorlunda än i riksdagsvalet. Jag tror att de som är tvärpolitiska blir mest framgångsrika.

– Det här med ideologier är en rest från 1800-talet. Trenden i de lokala valen är mer och mer att väljarna röstar annorlunda där än i riksdagsvalet. När den trenden förstärks tror jag att de som är tvärpolitiska blir mest framgångsrika, säger Niclas Jansson.

Med en blandning av före detta SD:are och moderater hoppas John Andersen, Fabio Ishaq, Johan Josefsson, Josefin Green, Niclas Jansson, Robert Lindell och Leif Liljebrunn kunna locka väljare från både Öster och Väster. Bild: Jari välitalo
Med en blandning av före detta SD:are och moderater hoppas John Andersen, Fabio Ishaq, Johan Josefsson, Josefin Green, Niclas Jansson, Robert Lindell och Leif Liljebrunn kunna locka väljare från både Öster och Väster. Bild: Jari välitalo

Halmstads Lokala Parti har ju bildats av avhoppade SD:are och Fabio Ishaq har sagt att de ska upplysa väljarna om att det är just de personerna – och inte de som är kvar i SD – som legat bakom Sverigedemokraternas politik lokalt under den senaste mandatperioden. Har ni som moderater inga problem med att stå bakom en sådan SD-stämpel – eller köper ni exempelvis deras invandringspolitik och vurm för fler folkomröstningar?

– Jag känner inte att SD i Halmstad har bedrivit någon renodlad SD-politik lokalt under den här mandatperioden. Dessutom får man se det här att vi också går med i Halmstads Lokala Parti som en omstart, säger Josefin Green.

– Jag tror att de som startat det nya partiet har gjort en resa där det inte längre handlar så mycket om Sverigedemokraterna, säger Niclas Jansson och får medhåll av de avhoppade SD-politiker som är med under intervjun.

– På lokal nivå har vi agerat utifrån medborgarnas perspektiv. Det har handlat mer om sunt förnuft än om någon ideologi, säger Fabio Ishaq.

”Jag ser det som att en framgångsrik företagare får tag på kompetenta personer som kan lyfta företaget ytterligare”, säger Fabio Ishaq om partiets nyförvärv. Bild: Johan Persson
”Jag ser det som att en framgångsrik företagare får tag på kompetenta personer som kan lyfta företaget ytterligare”, säger Fabio Ishaq om partiets nyförvärv. Bild: Johan Persson

En del hävdar att du, Fabio Ishaq, haft en övertro på ditt eget namns dragningskraft när du startade ett parti som ska konkurrera med ett SD som genom partibeteckningen automatiskt har draghjälp av populäre Jimmie Åkessson. Är det för att du insett att ni behöver fler kända Halmstadnamn som du värvar det här gänget?

– Jag ser det mer som att en framgångsrik företagare får tag på kompetenta personer som kan lyfta företaget ytterligare, säger Fabio Ishaq.

– Jag vänder mig mot frågeställningen att Fabio värvat någon. Vi är en hel grupp som sagt ja till att plocka in de här krafterna, säger John Andersen.

Hos oss är det inte lika viktigt vem som står överst, vi drar alla frågor i en större grupp och rättar oss efter majoriteten.

Uppenbarligen blev det en spricka i den tankesmedja som ville förnya M i Halmstad när det gällde frågan om Niclas Jansson eller Anna Fallkvist skulle stå som etta på valsedlarna. Hur ska ni undvika att det blir samma bråk hos er när ni ska enas om förstanamn?

– Hos oss är det inte lika viktigt vem som står överst, eftersom vi drar alla frågor i en större grupp och rättar oss efter det som majoriteten kommer fram till, säger Fabio Ishaq och tillägger att de behöver ett par dagar till innan de kan presentera hur namnen ska stå på valsedeln.

Om ett par dagar ska Halmstads Lokala Parti vara klar med i vilken ordning namnen ska stå på valsedlarna i september. Bild: Johan Persson
Om ett par dagar ska Halmstads Lokala Parti vara klar med i vilken ordning namnen ska stå på valsedlarna i september. Bild: Johan Persson

Jag tror inte att något av de gamla partierna – dinosaurierna – kan sitta lugnt i båten. Vi kan locka väljare från alla.

Finns det verkligen utrymme för ännu ett alternativ för besvikna moderater när Hjärta för Halmstad redan har mutat in den väljarkategorin?

– Det känns som att vi har fler frågor, som kan locka en bredare väljarbas, säger Niclas Jansson.

– Jag tror inte att något av de gamla partierna – dinosaurierna – kan sitta lugnt i båten. Vi kan locka väljare från alla, säger Robert Lindell.

Har inte M i Halmstad redan lyckats rädda kvar många kärnväljare genom brandkårsutryckningen där partiet i sista sekund tvärvände i frågan om bostäder i Eketångaskogen? Där förlorade ni väl en viktig valfråga?

– För det första är Eketångaskogen bara en av många valfrågor, där dessutom skogen inte alls är skyddad för all framtid, säger Leif Liljebrunn.

– Grundproblemet som vi vill åt är det jag märkte när jag engagerade mig i aktionsgruppen för att rädda skogen. Snabbt stod det klart att tjänstemän och politiker inte lyssnar på invånarna – och det vill vi ändra på i många valfrågor, fortsätter han.

Niclas Jansson och Robert Lindell har sagt att en hotellsatsning vid Österskans skulle kunna bli ett lyft för innerstan, medan Fabio Ishaq säger nej till hotellet. Hur ska ni kunna enas om vilken linje ni ska driva inför folkomröstningen?

– Vi säger inte nej till ett hotell i sig, bara till den nuvarande placeringen, höjden och arkitekturen, säger Fabio Ishaq.

Jag och Robert är positiva till ett hotell, men inte till ett som så många invånare är negativa till.

– Jag och Robert är positiva till ett hotell, men inte till ett som så många invånare är negativa till. Därför kommer vi att jobba för ett nej i folkomröstningen, säger Niclas Jansson.

”Det viktigaste är att få till en öppen dialog. Företagare vill bli lyssnade på, men de förväntar sig inte att kommunen ska säga ja till allt”, säger Robert Lindell. Bild: Johan Persson
”Det viktigaste är att få till en öppen dialog. Företagare vill bli lyssnade på, men de förväntar sig inte att kommunen ska säga ja till allt”, säger Robert Lindell. Bild: Johan Persson

Kommer ni att införa vilda västern för alla krögare, handlare och fastighetsägare i stan nu? Ska ni köra över alla tjänstemän som försöker se till att det finns enhetliga regler som tar hänsyn till allas intressen och som efterföljs?

– Absolut inte. Det viktigaste är att få till en öppen dialog – något som inte finns i dag. Företagare vill bli lyssnade på, men de förväntar sig inte att kommunen ska säga ja till allt, säger Robert Lindell.

– Vi vill bara få bort otydligheten. När kommunen säger nej till något så ska man också förklara varför, säger Leif Liljebrunn.

”Företagsklimatet inverkar på alla kommuninvånare eftersom nyetableringar skapar arbetstillfällen och skatteintäkter – som i sin tur påverkar vård, skola och omsorg”, säger John Andersen. Bild: Johan Persson
”Företagsklimatet inverkar på alla kommuninvånare eftersom nyetableringar skapar arbetstillfällen och skatteintäkter – som i sin tur påverkar vård, skola och omsorg”, säger John Andersen. Bild: Johan Persson

Ni har pratat mycket om att förbättra företagsklimatet, men är det verkligen en valfråga som lockar stora väljargrupper?

– Företagsklimatet inverkar på alla kommuninvånare eftersom nyetableringar skapar arbetstillfällen och skatteintäkter – som i sin tur påverkar vård, skola och omsorg, säger John Andersen.

– Det är också en viktig fråga när vi ska lyckas behålla människorna som studerar på Högskolan, säger Josefin Green.

Trots att alla förutsättningar finns här har etableringskonsulter förklarat Halmstad som en no-go-zon.

– Trots att alla förutsättningar finns här har etableringskonsulter förklarat Halmstad som en no-go-zon. De säger att det är kommunen som är problemet, säger Niclas Jansson och tillägger:

– Vi vill i stället lära av närliggande Falkenberg. Där säger man att kommunen aldrig lämnar en dialog förrän allt är utrett.

Kan S och V nu gnugga händerna när det finns hela sex partier på högerkanten som lägger kraft på att sno väljare från varandra? Kan de till och med hoppas på att några borgerliga röster blir bortkastade om er inbördes kamp gör att något av de nystartade partierna inte ens kommer in i kommunfullmäktige – eller att Liberalerna åker ur?

– Vi har många före detta S-väljare som stödjer oss, bland annat när vi tar upp integrationsfrågor. Dessutom är det inte bara Moderaterna och SD som haft interna splittringar som gått ut över politiken, säger Fabio Ishaq.

Folk är smarta. Alla fattar att det finns en jättespricka inom S när förstanamnet Krissi Johansson petas ner till plats 16.

– Folk är smarta. Alla fattar att det finns en jättespricka inom S när förstanamnet Krissi Johansson petas ner till plats 16. Enda skillnaden är att det partiet lyckats bättre med att lägga locket på utåt, tillägger han.

– Jag tror att Stefan Pålsson är den som ska vara mest orolig inför valet nu när vi presenterar pragmatiska lösningar i stället för politiska låsningar, säger Niclas Jansson.

LÄS OCKSÅ: Avsnitt 30: Turbulensen inom Moderaterna i veckans poddavsnitt: ”Skrev sin egen politiska dödsdom”

LÄS OCKSÅ: Partisekreterare vill inte lägga sig i M-bråket

LÄS OCKSÅ: M i Halmstad kräver tillbaka Niclas Jansson som etta

LÄS OCKSÅ: Avslöjanden om Fallkvist har inte fått Püss att tänka om

LÄS OCKSÅ: M kovänder om Eketångaskogen

LÄS OCKSÅ: Petade moderater funderar på Hjärta för Halmstad

LÄS OCKSÅ: Krissi Johansson (S) petas till plats 16 på fullmäktigelistan

LÄS OCKSÅ: Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

LÄS OCKSÅ: Ny partiledare hoppas på vågmästarroll

LÄS OCKSÅ: Blandade politiska reaktioner på Hjärta för Halmstad

LÄS OCKSÅ: Före detta M-tungviktare räds inte att bli kallad populist

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!