Uteserveringar får öppna tidigare på grund av coronaläget

Uteserveringarna i Halmstad får öppna tidigare i år med anledning av coronaläget.
– Det är ett enkelt sätt att hjälpa besöksnäringen som märkt av en nedgång, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

ANNONS
|

Normalt sett är det första april som gäller för uteserveringar i Halmstad. Under onsdagen beslutade kommunen dock att fatta ett snabbt beslut på grund av att branschen är en av många som drabbats hårt av coronaläget.

– Jag har fattat ett ordförandebeslut som gör det möjligt att tidigarelägga öppnandet av uteserveringar. Dispensen gäller från och med i dag. Vi vill bidra på de sätt vi kan och detta känns som ett enkelt och vettigt initiativ för att försöka hjälpa till. Folk kanske upplever att det är bättre att sitta utomhus i smittotider, säger Håkan Björklund.

Har ni fått indikationer på att det är tufft för många i branschen nu?

ANNONS

– Ja, det har vi fått. Därför vill vi hjälpa till och förenkla så gott det går. Jag tror säkert att det kan komma liknande förslag framöver i syfte att hjälpa besöksnäringen framöver, eftersom vi ser en nedgång.

Roger Krook, på Bulls pub, välkomnar initiativet och tillägger att många andra kommuner redan fattat liknande beslut. Men han säger samtidigt att det för Bulls del är en stor apparat att få upp uteserveringen.

– Det är nog enklare för caféer men för oss är det en jäkla apparat med ström och annat. Men vi får se, kanske att vi tar ut en liten del och kanske att vi sätter upp hela uteserveringen lite tidigare, säger han.

ANNONS