Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Utemiljön har förbättrats – rektorer tar tillbaka ansvaret

Råttorna är fortfarande ett problem som måste åtgärdas. Däremot har elevernas utemiljö blivit bättre – och mer är på gång. Inför skolstarten har de tre rektorerna på Nyhem och Linehed därför tagit tillbaka arbetsmiljöansvaret.

I början av sommaren valde rektorerna på Nyhemsskolan och Linehedsskolan att frånsäga sig ansvaret för arbetsmiljön. Även skolornas föräldraråd var kritiska.

LÄS MER: Stor oro när 500 barn trängs in på Linehedsskolan

Anledningen var att närmare 500 barn skulle tvingas samsas på Linehedsskolans skolgård som är anpassad för 125 barn. Detta eftersom Nyhemsskolan på grund av ombyggnation flyttar in i paviljonger på Linehedsskolan.

För liten och för undermålig skolgård med för få lekredskap, risk för att eleverna mår dåligt och risk för konflikter tyckte rektorerna. Dessutom hade skolan problem med råttor.

Lekredskap har flyttats

Inför skolstarten har dock de tre rektorerna valt att ta tillbaka arbetsmiljöansvaret.

– Vi är väldigt tillfreds med de besked vi har fått. De önskemål och krav utifrån säkerhet och arbetsmiljö som vi har ställt kommer att tillgodoses, säger Anette Nyd Lind, rektor på Nyhemsskolan.

Hon berättar att kommunen redan har vidtagit en hel del åtgärder för att förbättra och utöka skolgården.

– De har flyttat våra lekredskap från Nyhemsskolan till våra paviljonger och sandlådor har kommit upp. Arbetet sker dock i etapper men allt ska vara klart och inhägnat till den första november.

Och när det gäller problemen med råttor?

– Det ska åtgärdas av miljöförvaltningen tillsammans med fastighetskontoret. De har haft ett möte och ska vara ute på plats i nästa vecka. Vi hoppas på åtgärder inom en snar framtid.

Anette Nyd Lind uppger att rektorerna är nöjda med hur kommunen har hanterat situationen.

– Med tanke på att det har varit en semesterperiod så vill vi ge en eloge till dem som tagit oss på allvar och arbetat för att möjliggöra en verksamhet här.

Oro över rörig skolstart

Förutom utemiljön och råttorna har det även framförts oro över att alla barn ska börja samtidigt på onsdag.

– Det är en helt ny skola, både för barnen och föräldrarna. I vanliga fall är det ju bara förskoleklassen som är ny, men på den här skolan har ingen av dem gått tidigare. Det blir 250 förvirrade barn och lika många förvirrade föräldrar – alla på en gång på samma ställe. Dessutom i rådande pandemiläge, säger en mamma som HP pratat med.

Men Anette Nyd Lind säger att oron är obefogad.

– Alla barn har varit här innan sommarlovet och hälsat på och sett lokalerna så det är inte helt okänt för våra elever. Och grundskolan ska enligt alla rekommendationer fungera som vanligt. Vi har alltid haft en gemensam uppstart för alla barn samtidigt och tänker att det är så vi vill göra.

Hon tillägger att alla barn kommer att välkomnas ute av pedagogerna som ska guida dem rätt.

– Jag ser ingen risk för kaos. Vi tänker att det kommer att fungera precis som våra skolstarter brukar göra och att detta inte blir svårare än när vi startar ett nytt läsår på Nyhemsskolan.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här