Utdraget arbete att släcka branden på Kristineheds värmeverk

Branden på Kristineheds värmeverk var svårsläckt. Räddningstjänsten och Hem jobbade under hela natten och en bit in på tisdagen för att släcka bränderna i ett flertal sophögar och stoppa den kraftiga rökutvecklingen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Arbetet med att släcka de brinnande sophögarna på värmeverket på Kristinehed var långdraget. På förmiddagen höll Räddningstjänsten i Halmstad och Hem, Halmstad energi och miljö, en gemensam presskonferens för att ge en bild av läget.

– När vi kom på plats brann det i en sophög, vinden var ganska stark så det spred sig väldigt snabbt vidare från hög till hög i vindriktningen. Totalt, innan fick fick brandspridningen begränsad, hade ungefär tio sophögar tagit fyr. Vår insats inriktade sig då på att begränsa branden från ytterligare spridning, inleder Tina Nordlund, ställföreträdande räddningschef i Halmstad.

LÄS MER:TV: Presskonferens om storbranden

Långdraget arbete för att släcka branden

Branden har beskrivs som svårsläckt och släckningsarbetet pågick nästan ett dygn. Vid lunchtid på onsdagen var bränderna släckta och räddningstjänsten kunde lämna över arbetet till Hem.

ANNONS

– Under natten har vi använt en drönare som stöttat räddningstjänsten med en infraröd kamera för att följa brandförlopp och eventuella sökningar på andra högar, berättar Birger Björkman som är avdelningschef på Hem.

– Det arbetet som påbörjades under natten med att släcka bränderna i sopbergen efter att begränsningslinjen var lagd har gett jättemycket effekt på branden och rökspridningen, säger Tina Nordlund.

LÄS MER:Storbrand rasar på värmeverket

Täckte sophögarna med aska

Till en början använde räddningstjänsten vattenkanoner för att försöka släcka bränderna och begränsa spridningen. Under natten började man i stället täcka sophögarna med aska för att kväva bränderna vilket visade sig fungera bra.

För att undvika att vattnet som avfallet besprutats med ska rinna ut i naturen har samma vatten använts om och om igen.

– Bränder är över lag dåligt för miljön eftersom vi släpper ut kemikalier, det vet vi. I detta fallet är anläggningen förberedd för att kunna omhänderta släckvatten vilket är jättepositivt. Vattnet som vi lagt på har vi samlat upp och återanvänt, det är samma vatten som cirkulerat, säger Tina Nordlund.

– Det första vi gjorde var att säkra att inte något släckvatten skulle komma ut så vi stängde utloppen från dammarna som ligger runt Kristinehed och tar hand om dagvattnet, säger Birger Björkman.

ANNONS

Uppmanade känsliga att hålla sig inomhus

När branden bröt ut reste sig en kraftig svart rökpelare över Kristinehed men efter hand lättade röken. Till en början var vindriktningen gynnsam men under natten och tidig morgon spred sig röken in över stora delar av Halmstad.

Under onsdagsmorgonen gick räddningstjänsten ut med ett meddelande om att personer som upplever besvär av röken bör hålla sig inomhus.

– All brandrök är giftig, mer eller mindre. I detta fallet har vi bland annat plaster som brinner och då vet vi att det bildas giftiga kemikalier. Brandrök är giftigt, giftigast nära branden där koncentrationen är hög, säger Tina Nordlund.

På morgonen varnade man för röken, varför gjorde man inte det redan kvällen innan?

– Vi hade med oss frågan redan från början och en kollega körde runt och tittade var vi hade rökspridning. Inledningsvis steg den ganska bra och hann späda ut sig innan den landade i områden där vi har människor. Man såg den väldigt tydligt i dagsljuset så vi bedömde att vi inte hade behov av det där och då. Vi har följt väderprognosen noga och vinden slog om på morgontimmarna och röken drog in över stan. I det läget var det mindre rökproduktion men trots det valde vi att gå ut med ett informationsmeddelande då det var mörkt och att man inte kunde se det lika tydligt och vi ville då göra informationen mer tillgänglig, säger hon.

ANNONS

Brandorsak fortfarande okänd

Sophögarna på värmeverket innehåller verksamhetsavfall. Det vill säga avfall från bygg- och rivningsverksamheter, tillverkande industrier och till viss del även från återvinningscentraler.

Vad som orsakat branden kan varken räddningstjänsten eller Hem svara på i nuläget.

– Det vet vi inte ännu och det är något som vi kommer utreda, säger Birger Björkman.

Hallandsposten sände live från presskonferensen med Räddningstjänsten och Hem:

ANNONS