Utan Charkas – ingen hjälp

– Om inte Charkas funnits hade jag inte haft någon hjälp. Jag hade suttit här hjälplös, säger 32-årige Arben Zhigolli från Halmstad

ANNONS
|

För sex år sedan blev han förlamad från bröstkorgen och nedåt efter en bilolycka och han är nu rullstolsburen.

– Jag förstår inte... Jag hade så mycket kontakter med rehabiliteringen vid sjukhuset och Försäkringskassan, men ingen informerade mig om möjligheten att få hjälp med assistans eller att mina anhöriga skulle kunna få ersättning för att ta av sin tid till att ge mig hjälp, berättar Arben Zhigolli.

Till slut berättade en god vän till honom att det fanns en man i Halmstad, Hassan Charkas, som hjälper folk som är rullstolsburna att få ersättning till assistans. Arben Zhigolli kontaktade Charkas och kommunen tvingades att utreda det behov han hade.

ANNONS

Först uppmättes det till 15 timmar i veckan, vilket var för litet för att bli berättigad till assistansersättning. Charkas Assistans drev då Zhigollis fall vidare till länsrätten och till slut blev Arben Zhigolli beviljad hjälpen.

Vad som enligt Arben Zhigolli avgjorde, var att han och hans sambo också hade en son som fötts strax efter att han fått sin ryggmärgsskada. Den förväntade umgängeshjälpen från sambon kunde inte räknas fullt ut, eftersom barnet också skulle tas om hand.

– Jag har därefter inte träffat Charkas så ofta, men det fungerar med assistentersättningen och vi har verkligen inte fått några svarta pengar, som det påstås att assistenter skulle ha fått, säger Arben Zhigolli.

ANNONS