Utökat förbud mot fyrverkeri ersätts av nyårsfirande

Det blir inget utökat förbud för fyrverkerier i Halmstad. Däremot läggs en halv miljon på ett nyårsfirande i centrum med någon typ av ljusshow.
– Med ett maffigt firande tror vi att behovet av att köpa fyrverkerier minskar, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

I början av året gick Alliansen ut och deklarerade att de ville se krafttag mot olagliga fyrverkerier. Bakgrunden var att nyårsraketer avfyrades flera dagar innan och efter nyårsafton.

”Det är oacceptabelt att det är vilda västern i flera dagar”, uppgav Jonas Bergman (M) i HP.

LÄS MER:Politiker i Halmstad vill se krafttag mot olovligt fyrverkeri

Kommunstyrelsen ställde sig bakom partiernas förslag som bland annat gick ut på att i de lokala ordningsföreskrifterna begränsa när och var det är tillåtet att använda fyrverkerier ännu mer än vad man gör redan i dag. Möjligheten till ett utökat eller totalt förbud skulle också utredas.

Inte möjligt begränsa mer

Men att begränsa fyrverkeriskjutandet mer är inte möjligt. Både Alingsås och Laholms kommuner har försökt och blivit stoppade i domstol respektive av länsstyrelsen.

ANNONS

LÄS MER:Förbudet mot fyrverkerier rivs upp – gick för långt

Ett utökat förbud ses som en för stor inskränkning i den enskildes frihet.

– Vi kan inte inskränka mer, det har man prövat rättsligt, konstaterar Jonas Bergman.

Däremot har beslut fattats om andra åtgärder.

– Bygg- och miljöförvaltningen ska ta fram en plan för tillsyn. Vi ska ha bra koll på dem som säljer fyrverkerier här, däremot kan vi inte styra över näthandeln utan det får väl någon statlig myndighet ta ansvar för.

Nyårsfirande i centrum

Dessutom ska ett nyårsfirande arrangeras i centrum. För detta avsätts en halv miljon.

– Om vi lockar med ett arrangemang inne i stan så minskar kanske mängden fyrverkerier och om färre köper fyrverkerier till nyårsafton kanske även smällandet efteråt minskar. Vi har stora förhoppningar om att detta kan minska störningarna, säger Jonas Bergman.

Hur firandet ska utformas och om arrangemanget blir årligen återkommande är oklart.

– Men det blir inget pang-pang utan vi ska göra något som är vänligare mot både miljön och djurlivet. Det finns till exempel tysta fyrverkerier, ljusshower och eldpelare som har blivit stort i bland annat Västerås, säger Jonas Bergman och tillägger:

– Vi ser gärna medverkan från näringslivet för att göra det ännu bättre.

Enligt nuvarande lokala föreskrifter i Halmstads kommun är fyrverkerier tillåtna på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Övriga dagar krävs tillstånd. Dessutom är fyrverkerier totalförbjudna på vissa platser utan polisens tillstånd, till exempel i city, vid sjukhuset och vid ålderdomshem.

ANNONS
ANNONS