Både 2018 och 2019 har Halmstad tagit hem segern i tävlingen ”Årets superkommun”. 2020 blev det ingen tävling och i år fick kommunen nöja sig med en andraplats. ”Men vi är goda förlorare och jätteglada över silverplatsen”, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.
Både 2018 och 2019 har Halmstad tagit hem segern i tävlingen ”Årets superkommun”. 2020 blev det ingen tävling och i år fick kommunen nöja sig med en andraplats. ”Men vi är goda förlorare och jätteglada över silverplatsen”, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande. Bild: Halmtads kommun och Roger Larsson/Arkiv

Uppsala gick om Halmstad som Årets superkommun

Två år i rad har Halmstad utsetts till Årets superkommun av tidningen Dagens samhälle. Även i år var man nominerad till titeln, men fick se sig omsprungen av Uppsala.
– Men vi är goda förlorare och jätteglada över silverplatsen, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Till tisdagens digitala samhällsgala hade nio kommuner nominerats i tre olika kategorier. Halmstad räknas till kategorin ”städer/stadsnära kommuner” och slutade där på en andraplats.

– Att vi var nominerade för tredje gången i rad känns verkligen som en kvalitetsstämpel. Det är många parametrar som värderas och Halmstad sticker inte ut i någon av dem, men håller en jämn och hög nivå, säger Jonas Bergman.

Väger samman 144 parametrar

Utmärkelsen Årets Superkommun bygger på en granskning av Dagens Samhälle, där man väger samman 144 olika parametrar, bland annat inom områden som skola, barnomsorg och äldreomsorg.

Hur många nya invånare som lockats till kommunen, hur många företag det finns och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har vägs också in. Sammantaget menar tidningen att rankingen visar vilka kommuner som står starkt rustade inför framtiden.

ANNONS

Bra förbindelser med omvärlden

Halmstad fick denna gång sina högsta poäng i de delar som handlar om goda förbindelser med omvärlden och inom kultur och fritid.

– Våra tågförbindelser, E6 och flyget är ju en stor styrka och nu har vi också en färjeförbindelse till Danmark. Sedan tänker vi kanske inte alltid på vårt utbud inom kultur och idrott, med biblioteket, två konstmuseer och idrottsanläggningar, säger Jonas Bergman.

I kategorin ”småstads- och landsbygdskommuner” var Varberg regerande mästare, men blev i år besegrade av Kalmar. I kategorin ”storstadskommuner” vann Mölndal och i kategorin ”städer/stadsnära kommuner” segrade alltså Uppsala.

– Vi kommer igen nästa år, säger Jonas Bergman.

ANNONS