Halmstads nya drogplan, som möjliggör slumpmässiga drogtester i gymnasieskolan, är inte förenlig med svensk grundlag. Det anser LUF och CUF, som överklagade planen till förvaltningsrätten.
Halmstads nya drogplan, som möjliggör slumpmässiga drogtester i gymnasieskolan, är inte förenlig med svensk grundlag. Det anser LUF och CUF, som överklagade planen till förvaltningsrätten. Bild: TT/Arkiv och HP/Arkiv

Ungdomspolitiker överklagade Halmstads nya drogplan – så blev domen

Förvaltningsrätten avslår överklagan som gäller Halmstads kommuns nya drogplan. Liberala ungdomspolitiker har hävdat att planen är grundlagsvidrig.

ANNONS
|

Det var i fjol som utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad antog en ny plan för en skolmiljö fri från narkotika.

Ett – i vissa läger – kontroversiellt inslag i det nya policydokumentet var tillägget om att gymnasieelever ska kunna drogtestas gruppvis eller klassvis.

Dessa slumpvisa drogtester möttes av kritik från Liberalernas och Centerpartiets ungdomsförbund. I november överklagade de planen till förvaltningsrätten, med invändningen att den ”strider mot Regeringsformens skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp, eftersom det inte går att garantera att erbjudanden om att genomgå drogtest verkligen är frivilliga”.

Men förvaltningsrätten har efter prövning beslutat att avslå ungdomspolitikernas överklagan.

Rättens bedömning är att drogplanen endast är en handlingsplan för hur Halmstads kommun ska agera vid misstanke om drogbruk. Det rör sig om ett beslut av ”förberedande art” som sedan ska mynna ut i mer detaljerade rutiner. Drogplanen i sig medför inte några juridiska påföljder.

ANNONS

– Drogplanen är bara ett policydokument för hur man ska jobba vidare i kommunen. I det fortsatta arbetet kommer nya beslut fattas som i sig har rättsverkan, men själva planen har inte särskilt mycket, säger Kristian Karlemon, rådman.

Att drogplanen innehåller skrivningar, som kan leda till slutsatser om att den som inte låter sig drogtestas kan bli avstängd, förändrar inte rättens bedömning.

– Det krävs ett beslut enligt skollagens bestämmelser för att stänga av någon. Så i den delen har drogplanen inte heller någon rättsverkan. Först när ett sådant avstängningsbeslut fattas kan man överklaga det, säger Kristian Karlemon.

Förvaltningsrättens dom kan överklagas till kammarrätten.

LÄS MER:Skolinspektionen: Halmstads nya drogplan kan strida mot svensk grundlag

LÄS MER:Liberal demonstration mot drogtester – beslut skjuts upp

LÄS MER:Klart: Nu kan Halmstads elever drogtestas slumpmässigt

ANNONS