”Det gör inte ont”. Saleh Dahr är inte rädd för att satsa, eller att ramla på isen.
”Det gör inte ont”. Saleh Dahr är inte rädd för att satsa, eller att ramla på isen.

Ungdomarnas skratt värmer upp ishallen

Skratten var många när 48 asylsökande barn och ungdomar fick prova att åka skridskor i ishallen i Halmstad arena.

ANNONS
|

För syskonen Saleh, Dana och Sali Dahr var det andra gången de gav sig på konsten att hålla sig uppe på isen. Syskonen kom till Sverige från Syrien för tre år sedan och fick prova på att åka att skridskor redan förra vintern. Saleh, åtta år, tycker att skridskoåkning är kul, men svårt.

– Det går så fort, skridskorna bara flyger iväg. Jag har ramlat flera gånger, men det gör inte ont, säger han efter en energisk stund på isen.

Dana, 16 år, är betydligt mer försiktig och vet av erfarenhet att det är lättast att hålla sig nära sargen. Men hon tycker skridskor är kul och släpper till slut taget om sargen.

ANNONS

– Det är jätteläskigt, det är svårt det där med att böja på knäna för att inte ramla, säger hon.

Men turen går bra och hon ramlar inte en enda gång.

Storasyster Sali, 20 år, är också med och åker. Annars har hon fullt upp. Sali går på Sannarpsgymnasiet, jobbar extra inom äldrevården och har nyligen sparat ihop till körkort och egen bil.

Initiativtagaren till skridskoåkningen är Björn Laid, integrationskonsult från Hallands skolidrottsförbund. Han jobbar dagligen med nyanlända barn och ungdomar. Skridskoåkningen är en av de många aktiviteter han driver för att aktivera, skapa glädje och gemenskap hos ungdomarna.

– Många av ungdomarna lever isolerat och har det långtråkigt när de är lediga. Vad ska de hitta på när de inte går i skolan? Detta är för att de ska aktivera sig, tanka tanken och komma tillbaka till skolan med ny energi.

Tanken är inte bara att ge ungdomarna något att göra utan också att ge dem en chans att komma in i föreningslivet. Idrott skapar gemenskap och Björn vill med sin långa erfarenhet inom idrott, visa hur mycket det ger att ha ett sammanhang, något som utvecklar och aktiverar.

ANNONS

– Livsglädjen tillsammans är integration, säger han.

ANNONS