Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ungdomar ska vara en egen brandkår i Harplinge

Intresset för att vara en del av ungdomsbrandkåren har varit större än väntat. Från och med nästa år ska ungdomar träna på verkliga situationer med brandmännen i Harplinge.

Det har länge funnits en ungdomsbrandkår i Halmstad, nu var det dags att starta upp en även i Harplinge. Tolv ungdomar i blandade åldrar ska få lära sig om räddningstjänstens arbete och sprida sina erfarenheter vidare till jämnåriga.

– Grunden är att vi vill få ut det som vi jobbar med till vardags, som skydd mot olyckor. Det vill vi applicera på ungdomarna som kan vara goda ambassadörer och föra det vidare till andra ungdomar, säger David Nielsen som är brandförman på räddningstjänsten i Halmstad och även stöttar upp deltidskåren i Harplinge.

– Det är också en motivation från räddningstjänsten för att marknadsföra jobbet inför kommande rekryteringar. Ungdomar som naturligt växer in i det blir intresserade av yrket. Det behöver vi idag, läget är inte samma som för 20 år sedan när många brann för yrket, fortsätter han.

Öva på verkliga situationer

Ungdomar mellan tolv och 18 år kommer träffas varannan vecka för att öva på olika utmaningar som en brandman kan ställas inför. Allt från hur man släcker bränder till hur man ger sjukvård vid trauman.

– Vi kommer använda utrustningen från brandstationen som vi använder vid riktiga larm. Ungdomarna kommer jobba väldigt nära den faktiska, skarpa verkligheten. Det kommer bli som på riktigt.

Oväntat stort intresse

Uppstarten av ungdomsbrandkåren marknadsfördes via Facebook och har fått ett stor gensvar. Det finns plats för tolv ungdomar i kåren men mer än dubbelt så många har sökt. Platserna har fördelats ut så att det ska finnas en mix av ungdomar i olika åldrar och bosatta i olika områden.

– Det är långt över förväntan och jättebra. Det är nästan lika många tjejer som killar som sökt, vi är jätteglada över att vi även når tjejer eftersom räddningstjänsten länge varit mansdominerad, säger David Nielsen.

I nuläget är det oklart om man kommer kunna utöka ungdomsbrandkåren för att skapa fler platser men David Nielsen hoppas att fler brandstationer i kommunen tar efter. Förhoppningen är att dra igång med träffar för ungdomsbrandkåren efter årsskiftet med reservation för hur coronaläget utvecklas.

– Vi kommer öva ute i samhället. Framåt sommaren kommer vi även köra vattenlivräddning. Det kommer bli så likt en brandmans vardag som möjligt.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här