Unga demokratiambassadörer fick politiker att lyssna

Fler poliser och ordningsvakter var några av önskemålen som barn och unga på Andersberg ville ha. Många tyckte också att ryktet om området är felaktigt i media och bland Halmstadborna.

ANNONS
LocationAndersberg||

Under tre veckor ska tio ungdomar arbeta som demokratiambassadörer. Det är genom arbetsmarknadsenhetens Sommarkraft som kulturförvaltningen har utbildat dessa ungdomar. Samtliga är 17 år gamla och bor eller uppväxta i områden som Andersberg, Östergård, Linehed eller Nyhem.

– De jobbar med demokrati och barnrättsfrågor. Uppdraget är att skapa mötet mellan unga och politiker. Allt för att minska glappet och öka förtroendet för den lokala politiken bland unga i dessa områden, säger Ellen Samuelsson som arbetar som processledare på Kulturförvaltningen.

Maria Persdotter (S) lyssnade intresserat på demokratiambassadörerna och tänker bland annat ta med frågorna om miljöstationerna och linjer till fotbollsplanen till HFABs styrelserum.
Maria Persdotter (S) lyssnade intresserat på demokratiambassadörerna och tänker bland annat ta med frågorna om miljöstationerna och linjer till fotbollsplanen till HFABs styrelserum. Bild: Fredrik Almryd

Nyligen bjöd demokratiambassadörerna in politiker och tjänstemän i Halmstad kommun för en redovisning av vad unga på Andersberg tycker och känner.

ANNONS

Ungdomarna visade även runt till olika platser på Andersberg och berättade om området. Yara Buttal och Elin Bengtsson informerade om miljöarbetet i området och att nedskräpningen på Andersberg kostade 1,5 miljoner om året, vilket fick Maria Persdotter (S) att reagera.

– Är det verkligen så att skräpplockningen kostar 1,5 miljoner? Tänk om man då kunde göra så som någon föreslog, att dessa pengar istället kunde användas till att boka in en stor artist till nästa års Andersbergsfestival, säger Maria Persdotter (S) vice ordförande i HFAB:s styrelse.

Hon tycker att projektet är ett bra initiativ och hade hoppats på att unga skulle vara mer intresserad av frågor som rör dem. Något som demokratiambassadören Yazan Kaaka håller med om.

Demokratiambassadörerna Yazan Kaaka och Naser Khirallah berättar för politikerna att många unga på Andersberg vill se fler poliser i området.
Demokratiambassadörerna Yazan Kaaka och Naser Khirallah berättar för politikerna att många unga på Andersberg vill se fler poliser i området. Bild: Fredrik Almryd

– Man kan säga att vi är ungdomarnas röst. Det hade varit bra att fler ungdomar var delaktiga. Sverige måste följa barnkonventionens kapitel 12 som handlar om att barn har rätt att vara delaktiga i saker som berör dem, berättar Yazan Kaaka.

Han och Naser Khirallah berättade för politikerna om en undersökning som de genomfört, att många barn och ungdomar i området känner sig otrygga och vill ha mer poliser och ordningsvakter. En annan sak som kom fram i utfrågningen var att många tycker att media bygger upp en felaktig bild om området och att det dåliga ryktet inte alls stämmer.

ANNONS

– Det finns några som skapar problem och syns mycket men alla trevliga de syns aldrig, säger Yazan Kaaka som själv bor på Andersberg.

Milen Tecle bodde i området tills hon fyllde sju och har bara positiva minnen. Hon tycker att det är synd att Andersberg ofta målas upp som en otrygg plats i media.

– Det finns problem men jag tycker att man bör upplysa om alla positiva saker också. Istället bör man arbeta med problem som hög arbetslöshet och dåligt valdeltagande.

Demokratiprojektet har gjort Milen Tecle mer intresserad av politik och hon tänker engagera sig mer i framtiden.

– Det är vi unga som är framtiden och som kan ha mest möjlighet att påverka världen. Då är det väldigt viktigt att vi är intresserade av politik.

ANNONS