Information. Flera skyltar, som här på Laholmsvägen, har satts upp i Halmstad för att informera alla campare om att Karlstorps camping inte är öppen under midsommarhelgen...
Information. Flera skyltar, som här på Laholmsvägen, har satts upp i Halmstad för att informera alla campare om att Karlstorps camping inte är öppen under midsommarhelgen...

Tydligt budskap till alla festsugna firare

Vid infarterna till Halmstad satte kommunen i går upp skyltar om att Karlstorps camping är stängd. Räcker inte det hoppas myndigheterna att vädrets makter gör att firandet går lugnt till.

ANNONS
|

På Laholmsvägen, efter rondellen vid Norra infarten och vid korsningen Ryttarevägen/Laholmsvägen skruvade tekniska kontoret i går upp informationsskyltarna. Skulle festsugna midsommarfirare ändå missa budskapet möts de av samma besked på Nya Tylösandsvägen: ungdomscampingen är stängd.

Många befarar att den vilda campingen ökar i och med stängningen.

– Ungdomarna lär ju komma, så det är klart att vi känner oro, säger platschefen Anna Käll på First Camp i Tylösand.

Vid Hagön på Östra stranden fanns fram till för tio år sedan en ungdomscamping, men det är inget man kommer att dra igång igen.

– Aldrig, inte en chans ivärlden. Det var för mycket negativ reklam med fylleri och slagsmål, säger delägaren Ronny Junhall.

ANNONS

Liksom de flesta andra campingplatser riktar nu Hagön sig till gäster över 25 år eller familjer. Man har varit i kontakt med myndigheterna och påpekat att det finns risk att ungdomar som inte har någonstans att ta vägen slår upp sina tält där det behagar; på fotbollsplaner, golfbanor eller parkeringsplatser.

Kommunen betonar att beslutet att stänga Karlstorp var BK Astrios, och att eventuell otillåten camping är en fråga för polisen.

– Kommunen har inga särskilda insatser. Vi vill bara informera med skyltarna, säger Therese Wallgren på Trygga Halmstad.

Polisen uppger att de flesta områden i Halmstad är detaljplanelagda och att det därmed är förbjudet att slå ner sina tältpinnar där. Försöker någon ta sig in på till exempel den avstängda Karlstorps camping är det fråga om olaga intrång.

– Det handlar om att inte låta den vilda campingen slå rot, säger Christer Harplinger på Hallandspolisen:

– Men vi har inte obegränsade resurser och måste naturligtvis prioritera. Övernattar någon i sin bil och alla är berusade är det svårt att köra bort någon.

Enligt biträdande kommenderingschef Lars-Ivar Petersson på Hallandspolisen är det fler poliser i tjänst än tidigare år.

ANNONS

– Trafikkontrollerna inleds på torsdag och pågår hela helgen. Vi kommer att vara närvarande och synliga, säger han och tillägger:

– Många ungdomar och mycket alkohol ökar alltid risken för att det blir bråk. Vi hoppas att de som tar sig hit har löst sitt boende.

Och om inget annat hjälper så kanske väderprognoserna gör att midsommarfirarna väljer östkusten framför Halmstad. Helgen inleds med regnskurar i eftermiddag. På midsommarafton blir det samma visa och 15 grader som mest. Längst ut i kustbandet kan det bli uppehåll. Mot kvällen klarnar det upp och runt 12 grader utlovas. Midsommardagen bjuder på ungefär samma väder, enligt Johan Lundgren på SMHI.

cÖvernattar någon i sin bil och alla är berusade är det svårt att köra bort någon .

ANNONS

Christer Harplinger, Hallandspolisen

ANNONS