Grundlig utredning. Annette Torensjö är chef för Lantmäteriets ortnamnssektion i Gävle som nu har beslutat att höra alla berörda fastighetsägares åsikter om namnet Vilshärad. Det är viktigt att saken utreds noga, därför får det också ta sin tid menar hon.
Grundlig utredning. Annette Torensjö är chef för Lantmäteriets ortnamnssektion i Gävle som nu har beslutat att höra alla berörda fastighetsägares åsikter om namnet Vilshärad. Det är viktigt att saken utreds noga, därför får det också ta sin tid menar hon.

Tvist om Vilshärad avgörs med ”folkomröstning”

Nu börjar det likna rena folkomröstningen. Lantmäteriets ortnamnssektion har nämligen skickat ut brev till över 800 fastighetsägare i Vilshärad för att grundligt utreda stavningen. Ska det vara Villshärad eller Vilshärad? Det är frågan som man vill ha folkets åsikt om.

ANNONS
|

HP har vid flera tillfällen berättat om den märkliga striden om stavningen av ortnamnet Vilshärad. Egentligen var det Halmstads kommun som själv väckte intresset för stavningen hos Lantmäteriets ortnamnssektion. När kommunen fick svaret visade det sig att det fastställda namnet var Villshärad. Och det är det fortfarande.

Lantmäteriet anser därför att det inte är förenligt med god ortnamnssed att fortsätta envisas med stavningen Vilshärad på skyltar och i andra sammanhang. När kulturnämnden tidigare i år fick namnstriden på sitt bord valde man att inte göra någonting åt att det förekommer dubbla stavningar.

– Nu har vi fått formella ansökningar om att ändra traktnamnet Villshärad till Vilshärad med ett l. Bland annat har Vilshärads Badortsförening krävt en sådan ändring, säger Anette Torensjö chef för Lantmäteriets ortnamnssektion i Gävle.

ANNONS

Men en ändring av ett traktnamn eller ortnamn är inget man fixar över natt. Därför inleds nu en formell handläggning där Lantmäteriets ortnamnssektion kommer att gå mycket grundligt tillväga.

– Vi har skickat ut 830 förfrågningar till ägare av fastigheter där namnet Vills-härad förekommer, säger hon. Många bor utomlands och vissa har vi svårt att hitta rätt adress till. Så vi har beslutat att utsträcka svarstiden till den 5 november. Före dess hoppas vi ha fått svar på hur de här sakägarna ser på en stavningsändring.

I sitt brev till fastighets-ägarna ger Lantmäteriet en kortfattad bakgrund till varför namnformen Villshärad blivit fastställd. Det finns anor ända från 1825 som ger stöd åt denna stavning.

– Men i kulturminneslagens §4 så är också hävden en viktig faktor. Så är det många som anger att det av hävd ska vara Vilshärad med ett l, så vill vi gärna ta del av deras synpunkter, säger Annette Torensjö.

Ortnamnssektionen är mest intresserad av argumenten. Och här är kunskapen om den egna bygdens historia viktig.

– Våra ortnamn är lite av en ”språklig fornlämning”. Så har fastighetsägare med rötter i bygden något att berätta för oss är vi mycket intresserade. Sannolikt har de bofasta i Vilshärad mer att komma med än de som bara är sommarstugeägare med adress utomlands. Men alla är förstås lika välkomna att höra av sig, säger hon.

ANNONS

Lantmäteriet tror nu ändå inte att alla sakägare kommer att säga vad man tycker före 5 november. Men om bara hälften svarar är man mycket nöjda.

När svaren är bearbetade går namnärendet vidare på remiss till Institutet för språk och folkminnen samt till Riksantikvarieämbetet. Också kulturnämnden i Halmstad får ett brev av Lantmäteriet.

– Det kan ta sin tid det här. Så jag tror inte namnfrågan är avgjord på denna sidan av årsskiftet, säger Annette Torensjö.

ANNONS