Tvist om buller från väg tar nytt varv i domstol

Tvisten om hur bullret utmed Nya Tylösandsvägen ska mätas är inte över. Länsstyrelsen är nöjd med den bullerutredning som gjorts, men det är inte grannarna.
– Den är endast baserad på teoretiska underlag som inte speglar verkligheten, säger Olle Hedenström som har valt att överklaga.

ANNONS
LocationHalmstad||

Tillsammans med några grannar har Olle Hedenström kämpat i flera år för att få till stånd en ordentlig bullermätning av trafiken på Nya Tylösandsvägen. Grannarna upplever trafiken som en olägenhet, särskilt under sommartid, och vill ha upp ett bullerplank eller en bullervall.

LÄS MER:Grannar kräver att buller utreds när det är som värst

LÄS MER:Trafikljudet inte tillräckligt högt för att kommunen ska bygga bullerskydd

De matematiska beräkningar som kommunen har gjort har hållit sig inom det ekvivalenta gränsvärdet 65 decibel utomhus, alltså en medelljudnivå. Men grannarna har via egna mätningar på plats fått fram att maxnivåerna är uppe i över 80 decibel.

Fick rätt i domstol

För två år sedan fick grannarna slutligen rätt i mark- och miljödomstolen när det gällde frågan om en bullerutredning. Domstolen ansåg att en ordentlig mätning behövde göras.

ANNONS

Sen blev det rörigt.

Miljönämnden förelade visserligen dåvarande teknik- och fritidsförvaltningen att under hösten utföra en ny mätning. Men detta beslut överklagade förvaltningen i sin tur till länsstyrelsen.

Teknik- och fritidsförvaltningen hänvisade till olika vägledande dokument om att en beräkning av buller är ett säkrare sätt att mäta på och att det inte framkommit något i aktuellt fall som göra att ”vedertagen praxis ska frångås”.

Förvaltningen ansåg därför att miljönämndens beslut borde upphävas.

Vill ha mätning sommartid

Även grannarna överklagade miljönämndens beslut. De ansåg att om en ordentlig bullermätning skulle göras så vore det rimligt att göra den när trafiken är som mest intensiv – det vill säga under sommarmånaderna, inte under hösten.

Parallellt med överklagandet lät förvaltningen en konsult genomföra en beräkning av bullernivåerna. Och denna beräkning räcker, anser länsstyrelsen som nu valt att upphäva miljönämndens beslut.

Den nya beräkningen är utförligare än tidigare och myndigheten tycker därmed att mark- och miljödomstolens beslut är uppfyllt.

Länsstyrelsen håller med teknik- och fritidsförvaltningen om att en beräkning ger det mest korrekta underlaget och skriver i sitt beslut att det är svårt att få fram ett rättvisande resultat via en mätning på plats på grund av väder, vind och ljud från andra källor än trafiken.

ANNONS

Har överklagat

Olle Hedenström håller dock inte med. Han konstaterar att trots alla års kamp och seger i mark- och miljödomstolen har fortfarande inte en mätning gjorts på plats.

– Den utredning som förvaltningen låtit en konsultfirma göra är i princip samma utredning som kommunen själv gjorde 2017. Den baseras på teoretiska underlag som inte avspeglar verkligheten. Så vi har överklagat och ärendet ligger nu åter hos mark- och miljödomstolen, säger han.

ANNONS