Migrationsverket vill inte betala extra för att asylboendet på Vallås blev slitet när det bodde flyktingar där.
Egentligen skulle en domstol nu ha tagit ställning till hur slitet hotellet på Vallås blev när det bodde asylsökande flyktingar där – men förhandlingen skjuts på grund av coronapendemin till i höst. Bild: Roger Larsson

Tvist om asylboende får vänta till hösten

Frågan om familjen Andréassons bolag, som drivit asylboende på Vallås, ska få ytterligare 21 miljoner kronor av Migrationsverket skulle ha avgjorts i domstol nu. På grund av coronapandemin har dock förhandlingarna skjutits upp.

ANNONS
LocationHalmstad, Vallås||

HP har tidigare berättat att familjen Andréassons bolag, som numera heter Way In Hotel AB, stämt Migrationsverket för att få ut 21 miljoner kronor – utöver de 205 miljoner kronor som verket redan betalat ut till bolaget sedan hösten 2013.

Pengarna som krävs är extra ersättning för återställandekostnader av de asylboenden som familjen Andréassons bolag har drivit. 11 av de 21 miljoner kronorna gäller Arena Hotel vid Vallås, där det bodde flyktingar 2013–2018.

Rättstvisten gäller en paragraf i avtalet som säger att Migrationsverket vid avslutad hyra ska betala för ”slitage utöver vad som anses vara normalt för denna verksamhet”.

När parterna i början av förra året möttes för en muntlig förberedelse i Norrköpings tingsrätt deltog Linda Halla Andréasson via videolänk. Det konstaterades då att båda parterna vill hitta någon form av förlikning, men att det inte fanns några sådana förutsättningar just då.

ANNONS

Stulna möbler

Bolaget kräver ersättning för allt från sanering av klotter, vägglöss samt efter rökning och matlagning på rummen till stulna möbler och vattenskadade parkettgolv.

Migrationsverket hävdar att de flesta inventarierna var så gamla att de ska anses som avskrivna.

Meningen var att förhandlingar skulle hållas nu i början av sommaren, men dessa har skjutits upp till ett obestämt datum i höst – ”som en följd av den så kallade covid-19-pandemin”, står det i domstolens beslut.

Externa domare

– Visst kan man hålla förhandlingar där man tillgodoser omsorgen om parter och vittnen genom att de får närvara via telefon eller videolänk, men vid huvudförhandlingar i dispositiva tvistemål – som i det här fallet – är vi beroende av att kunna anlita externa domare, förklarar rådman Magnus Dahlberg vid Norrköpings tingsrätt.

– När det är mål av lite större omfattning, som här, ska det avgöras av tre domare, tillägger han och beskriver hur svårt det har varit att anlita externa domare under våren och att de alltid måste prioritera mål med frihetsberövade eller ungdomar.

Migrationsverkets säte

Anledningen till att huvudförhandlingen ska hållas i Norrköping är att Migrationsverket har sitt säte där.

LÄS MER:Två miljoner för olovliga studentbostäder

LÄS MER:Studentkåren har lämnat hotellet efter missnöje

LÄS MER:Ukrainsk hotellkedja driver Hotell Laxen vidare

LÄS MER:Hotell Laxen kan få ny regi

ANNONS