23-åringen som rånade Godisnissen med en kolsyrepistol döms till två och ett halvt års fängelse.
23-åringen som rånade Godisnissen med en kolsyrepistol döms till två och ett halvt års fängelse.

Två och ett halvt års fängelse för 23-åringen som rånade Godisnissen

Han bad om att få slippa fängelse, för att få behandling och för att kunna byta liv. Men tingsrätten ser ingen möjlighet att undvika ett fängelsestraff. 23-åringen som pistolrånade Godisnissen döms till två år och sex månaders fängelse.

ANNONS
|

Det är det höga straffvärdet för det väpnade rånet som sätter käppar i hjulen för den tungt missbrukande 23-åringen. Och naturligtvis också hans egna handlingar.

Den behandlingsplan och de vårdande åtgärder som lades fram som förslag för honom under rättegången skulle ha inneburit åtta månaders vistelse på behandlingshem.

Det står inte i paritet med straffvärdet, konstaterar tingsrätten i domen mot 23-åringen. Rätten påpekar också att utöver de svåra omständigheterna med vapenhotet under rånet är det också frågan om återfall i allvarlig brottslighet under prövotid efter en villkorlig frigivning.

Läs också: Narkotikaskuld låg bakom rånet mot Godisnissen

Läs också: Åklagaren vill se långt fängelsestraff för Godisnissens rånare

ANNONS

När alla omständigheterna summeras skriver lagman Sonja Pettersson Wallin på tingsrättens vägnar: ”...kan tingsrätten inte se att den föreslagna behandlingsplanen utgör något tillräckligt ingripande alternativ till fängelse.”

Påtaglig risk för återfall i brott

Tingsrätten påpekar också att man vägt in 23-åringens mycket stora behov av behandling, men att det: ”...föranleder ingen annan bedömning.”

Eftersom tingsrätten anser att det finns en påtaglig risk för att rånaren ska gör sig skyldig till fortsatt brottslighet om han är på fri fot bestämmer rätten också att han ska stanna kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

23-åringen döms också att betala 17 600 kronor i skadestånd till mannen som arbetade på Godisnissen och som utsattes för rånet.

Pekade inte mot huvudet

Under rättegången försökte 23-åringens ombud lindra allvaret i det väpnade rånet genom att trycka på att mannen bara hade dem laddade kolsyrepistolen framme en kort stund i inledningen av rånet och inte pekat med det mot butiksbiträdet. Men efter att man tagit del av den inspelade materialet från övervakningsfilmen slår rätten fast att 23-åringens: ”...handhavande med pistolen är att betrakta som att han även har riktat den mot målsäganden när han hållit i den, även om det endast har varit mycket kortvarigt och inte mot huvudet...”

Rånet upphävdes genom att butiksbiträdet knuffade och tacklade om kull rånaren och sedan höll fast honom till dess att polisen kom till platsen och grep mannen.

ANNONS
ANNONS