Tusentals samlade när Pride återuppstod i Halmstad

Solen gassar och termometern närmar sig 30 grader. Men ett par tusen människor trotsade hettan och skippade dagen till ära stranden för att sluta upp i Norre Katts park. Efter två års pandemidvala är Pride tillbaka i Halmstad.
– Det är så härligt att få gå i pridetåget för första gången, säger Tilda Emanuelsson.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Från ett dragspel hörs tonerna av låten ”Ingen är som du” och den samlade skaran stämmer upp i sång. Det är prideparad i Halmstad och ett par passar på att gifta sig i Svenska Kyrkans drop-in tält in paradens start.

Anna-Maria Carlwe, kyrkoherede i Snöstorps församling, berättar att drop-in vigseln arrangeras tillsammans med Halmstads församling.

– Kyrkan har varit med under många år, med det är första gången vi vi erbjuder möjligheten att gifta sig här på plats. Eftersom det är drop-in vet vi inte hur många som kommer ta chansen, men vi hoppas på succé, berättar Anna-Maria.

ANNONS

”Det känns fantastiskt att kunna göra detta igen”

Arrangörerna Isabelle Svensson och Måns Hultgren har det hett om öronen, även bokstavligen, när alla ska ställas upp i pridetåget som snart lämnar perrongen.

– Just nu är det lite småstressigt, men Måns bidrar med ett lugn. Det är lite sämre uppslutning än tidigare år. Det beror nog dels på vädret men även på att vi var lite sent ute, vi började jobba med detta i april, säger Isabelle.

Flera organisationer och partier har tagit chansen att visa upp sig för Halmstadsborna. Från centerpartiets lådcykel spelas YMCA på högsta volym.

För den som inte vill gå i pridetåget, kan man göra som Jonas Dahlberg längst fram, och dansa sig framåt längs Halmstads gator.

– Detta är jätteroligt, det känns fantastiskt att kunna göra detta igen. Det är viktigt med representation, säger han.

”Respect our existence or expect resistance”

Många i tåget bär på stora prideflaggor, men inte Roxana Tudorache, hon har en hemmagjord skylt med texten ”Respect our existence or expect resistance”

– Det är skitkul att kunna gå i pridetåget igen och visa att vi finns, att se alla samlade är så roligt, berättar hon.

De flesta i tåget har färglada kläder, en del har prideflaggan målad på kinden och en och annan furry skymtar förbi. Fredrik Finér i full kamouflagedress från Försvarsmakten, sticker därmed ut.

ANNONS

– Jag är här både för att visa var Försvarsmakten står och gå tillsammans med min familj. Vårt uppdrag är att skydda demokratin och alla landets invånare, säger han.

LÄS MER:Ungdomscoachen brinner för HBTQIA+-rättigheter

LÄS MER:Det blir Pride i Halmstad i höst

ANNONS