Genom biblioteken i Halmstad kan vem som helst låna digitala böcker och ljudböcker gratis.
Finn Axelsson som är enhetschef på biblioteken i Halmstad berättar att pengarna avsatta till e-böcker tar slut varje månad för att det görs så många lån. Bild: Jörgen Alström

Tusentals böcker lånas ut digitalt – men det räcker inte

Under coronapandemin har läslusten varit stor, åtminstone om man ska tro Halmstads biblioteks utlåningstjänst för e-böcker. Under året har det lånats så mycket digitala böcker att bibliotekets pengapott tagit slut i förväg i stort sett varje månad.

ANNONS
LocationHalmstad||

Halmstad är en av många kommuner som erbjuder e-böcker kostnadsfritt genom biblioteken. Tjänsten är dock inte kostnadsfri för biblioteken och därför finns en maxgräns på hur mycket böcker som kan laddas ned per månad.

För Halmstaborna innebär det att man kan ladda ned digitala böcker som e-böcker och e-ljudböcker gratis till exempelvis sin smartphone eller surfplatta under en begränsad period.

Budgeten räcker inte till

Totalt har Halmstads bibliotek budgeterat 450 000 kronor till e-böcker och strömmad musik och film under 2020. Varje bok som laddas ned genom tjänsten kostar omkring 20 kronor för biblioteket. När respektive månads del av de 450 000 kronorna är slut går det inte längre att låna någon digital bok den månaden. Budgeten räcker till omkring 2 300 lån per månad.

ANNONS

– Vår månadspott på e-böcker har slagit i taket under egentligen hela året. Den första dagen varje månad fylls potten på och pengarna brukar ta slut någon dag före månadsskiftet, säger Finn Axelsson, enhetschef på biblioteken i Halmstad.

På grund av det ökade intresset har budgeten för e-böcker utökats med 100 000 kronor till nästa år. Förhoppningen är att alla som vill ska kunna ta del av tjänsten.

– Det är inte bra att lånen tar slut, det ska inte vara en huggsexa om vem som kommer först och får låna. Vårt uppdrag är att förmedla litteratur och det ska alla ha tillgång till, säger Finn Axelsson.

LÄS MER:Biblioteken ökar budgeten för e-böcker

Läsare från grannkommuner kan också låna fritt

Utöver att coronapandemin kan fått fler att välja digitala alternativ till att låna böcker på biblioteket kan det stora intresset också bero på att fler än Halmstadbor använder tjänsten. För att kunna låna en e-bok genom Halmstads bibliotek är det enda kravet att man har ett lånekort, något som vem som helst kan skaffa.

– När grannkommunerna inte erbjuder e-böcker finns det en viss problematik. Vi har inte grävt så mycket i den frågan men jag kan tycka att det är knepigt.

Varför kan vem som helst låna böcker på Halmstads bekostnad?

ANNONS

– Det kan vi inte styra över. Möjligheten att selektera vem som får tillgång till våra tjänster finns inte i systemet. Vi kan inte neka någon att skaffa ett lånekort oavsett var man bor, säger Finn Axelsson.

LÄS MER:Svenska bibliotek alltmer digitala

ANNONS