Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Missbrukarna som tas in eller utreds för tvångsvård i Halmstad är dubbelt så många i år som förra året. Bild: Måns Langhjelm
Missbrukarna som tas in eller utreds för tvångsvård i Halmstad är dubbelt så många i år som förra året. Bild: Måns Langhjelm

Tuffare klimat för missbrukare i coronatider

Antalet missbrukare som utreds och tas in för tvångsvård i Halmstad har ökat markant i år jämfört med samma period förra året. På vuxenenheten vittnar man också om att klimatet för missbrukarna har blivit avsevärt mycket tuffare efter pandemiutbrottet.

Stängda gränser till följd av coronapandemin och lyckade knarkbeslag av polis och tull har gjort vardagen avsevärt mycket tuffare för missbrukarna i Halmstad. Polisens observation är att missbrukare går över till tyngre droger när marknaden för deras huvuddrog sinar.

LÄS MER: Brist på knark oroar polisen

Anders Gustavsson, enhetschef för vuxenenheten på socialförvaltningen i Halmstad, ser samma samband.

– De som behöver sin narkotika försöker få tag på den till vilket pris som helst. Vi ser att missbrukare blandar narkotika på ett annat sätt, men också att man använder tyngre narkotika som man inte är van vid och som man annars inte använder, säger han.

Anders Gustavsson är enhetschef för vuxenenheten på socialförvaltningen i Halmstad. Bild: Nils Lindgren
Anders Gustavsson är enhetschef för vuxenenheten på socialförvaltningen i Halmstad. Bild: Nils Lindgren

Anders Gustavsson vittnar också om att klimatet för missbrukarna har blivit avsevärt mycket tuffare efter pandemin. Framförallt för de som har knarkskulder till sina langare.

– Vi ser att de som säljer droger passar på att driva in skulder som de kanske inte skulle ha brytt sig om i vanliga fall. Några av de som kommer till oss har råkat illa ut, säger han.

Antalet missbrukare som omhändertas för tvångsvård med stöd av lagen om vård av missbrukare, LVM, har ökat markant under årets fyra första månader. Idag tvångsvårdas sju personer på behandlingshem för sina missbruk — nästan dubbelt så många jämfört med samma period förra året. Även antalet utredningar om vård av missbrukare har dubblerats för den aktuella perioden, från 17 förra året till 33 i år.

– Den typen av utredning görs när det finns risk för liv och hälsa på grund av omfattande missbruk. Just nu har vi en väldigt hög andel missbrukare placerade på behandlingshem, som utreds för tvångsvård och som söker hjälp för missbruk, säger Anders Gustavsson.

Det finns fler förklaringar till att fler missbrukare söker hjälp än lyckade beslag och stängda gränser. Anders Gustavsson säger att sjukvården har blivit mer benägna att anmäla missbruk till vuxenenheten. Varsel och uppsägningar tror han är en annan faktor.

– Funktionella missbrukare som tidigare har klarat sig och lyckats gå under radarn på grund av att de haft fast jobb och inkomst har plötsligt blivit synliga och det bidrar också till ökningen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här