Tudorklinikens önskan om att få öppna en filial på Hallarna kommer inte att bli verklighet. Region Halland konstaterar att en sådan mottagning inte bara skulle locka patienter från Tudorkliniken.
Tudorklinikens önskan om att få öppna en filial på Hallarna kommer inte att bli verklighet. Region Halland konstaterar att en sådan mottagning inte bara skulle locka patienter från Tudorkliniken. Bild: Jerry Carlsson och Roger Larsson

Tudorkliniken får inte öppna filial på Hallarna

Det blir ingen vårdcentral på Hallarna. Privata Tudorkliniken har fått avslag på sin ansökan om att få öppna en filial i köpcentrat.
– Med tanke på pandemin så är vi inte lika ledsna över beskedet som vi skulle varit annars, säger vd:n Jennie Wijk.

ANNONS
|

Det var i februari som Tudorklinken skickade in en ansökan till Region Halland där man beskrev hur man ville förbättra tillgängligheten för sina patienter genom att starta en drop in-mottagning på Hallarna. Förhoppningen var att få ett snabbt besked och kunna starta upp verksamheten redan under året.

Läs mer: Vårdcentral vill öppna filial på Hallarna

I sitt svar ursäktar nu Region Halland att handläggningen dragit ut på tiden, men förklarar att man inte kan bevilja ansökan. För att få öppna en filial säger reglerna att det antingen ska vara till nytta för de egna patienterna eller förbättra vårdutbudet i ett område.

ANNONS

I det här fallet konstaterar regionen att filialen inte skulle vara specifikt riktad till de som är listade på Tudorkliniken och att det redan finns flera vårdcentraler i närområdet.

– Det är alltid tråkigt när man inte får igenom det man önskar, men jag kan förstå regionens argument. Efter att vi skickade in ansökan så har vi också fått en pandemi och just nu hade det inte varit så bra att ha en filial i ett köpcentra, säger Jennie Wijk.

Kan kanske öppna ny vårdcentral

Av Region Hallands svar framgår att reglerna för vårdvalet inte tillåter en filial på Hallarna. Däremot kan man, enligt Lagen om valfrihetssystem, ansöka om att få öppna en helt ny vårdcentral där.

– Jag vågar inte säga om det är ett alternativt. Eftersom allt är så osäkert nu så ligger vi lite lågt. Vi har ju även ansökt om att få starta hud- och gynekologimottagningar i Skummeslövsstrand och håller tummarna för att det ska gå vägen, säger Jennie Wijk.

Sedan tidigare har Tudorkliniken mottagningar i centrala Halmstad, Gullbrandstorp, Oskarström och Skummeslövsstrand, plus hud- och gynekologimottagningar i Halmstad och Falkenberg.

ANNONS