Över stock, under gren. För Bengt Hyléen, som rör sig mycket i skogen, är omkullfallna träd och lågt hängande grenar inga hinder. Han är van att klättra över och krypa under. Sett ur motionsvinkel är det utmärkt funktionell träning.
Över stock, under gren. För Bengt Hyléen, som rör sig mycket i skogen, är omkullfallna träd och lågt hängande grenar inga hinder. Han är van att klättra över och krypa under. Sett ur motionsvinkel är det utmärkt funktionell träning.

Träna lagom receptet för ett långt liv

Världens mest långlivade och friska människor har varken tränat på gym eller sprungit maraton. Däremot har de rört sig mycket i vardagen. Genom att promenera långt, hugga ved och sköta sina odlingar har de fått både kondition och styrka.

ANNONS
|

För folket i de blå zonerna har fysisk aktivitet varit en naturlig del av livet. En hallänning som får sin vardagsmotion på samma sätt är mannen med Halmstads mest kända röst: Bengt Hyléen på Radio Halland.

Du har säkert hört honom i etern, när han på jordnära Halmstadmål presenterar morgonens lokala nyheter.

Sedan 32 år tillbaka är han anställd på P4 Halland. Under årens lopp har han haft många roller, men framför allt profilerat sig som nyhetssändare.

Den som till äventyrs inte hört hans röst kan lyssna på honom på kommunens hemsida, där han ger smakprov på hur den äkta Halmstaddialekten låter. Han var också den förste som fick låna sin röst till utropen av busshållsplatsernas namn, när den servicen infördes på stadsbussarna.

ANNONS

Men Bengt Hyléens liv är inte bara radionyheter och röstutlåning. Han har också en skog som ska skötas. Och det är där, bland granar och grenar, som han får både vardagsmotion och styrketräning.

– Jag rör mig mycket i skog och mark och visst blir det en hel del fysiskt arbete. Jobbar man i skogen är man tvungen att hugga i. Men det har aldrig funnits någon medvetenhet i detta från min sida, inget som kopplar det till hälsa. Det är helt enkelt mitt sätt att leva.

Bengt Hyléen har en stark och senig kropp. Han är en av få som vid 63 års ålder fortfarande har ungefär samma vikt som när han mönstrade.

– Jag har nog alltid råkat leva på ett sätt som gör att balansen blivit bra. Kanske snarare ätit för lite än för mycket. Och så har jag goda gener, säger han anspråkslöst.

Bengt Hyléen var bara 20 år när han blev skogsägare. Då övertog han en släktgård i Unnaryd – och han har skött samma skog sedan dess.

– Det är en stor kontrast mot jobbet på radion. Där ser jag alltid det jag gör försvinna ut i cyberrymden. Det som är sänt är sänt. Men i skogen är allting bestående. Något jag betraktar i dag kan vara resultatet av ett beslut som jag fattade för 40 år sedan.

ANNONS

Fortfarande orkar Bengt Hyléen med arbetspass på 6–7 timmar i skogen när det krävs. Översätter man det till fysisk träning får han kondition och balansövningar genom att gå långa sträckor i tuff terräng. Han får styrketräning genom tunga lyft liksom av bärande och släpande. Dessutom tränar han funktionellt genom att omväxlande huka sig och sträcka på sig. Hela rörelseapparaten får anstränga sig.

Visst kan Bengt Hyléen känna sig mör efter ett pass i skogen, men han har varit förskonad från allvarliga skador.

– Någon gång har jag väl tagit i så det knakat, men på det stora hela är kroppen van. Jag vågar påstå att jag är bättre på att hantera en motorsåg än en mikrofon, skrattar han.

Vilket för oss tillbaka till Bengt Hyléen och journalistiken.

– I mitten av 1970-talet hände det så mycket politiskt. Det var kärnkraftsdebatten till exempel, och eftersom jag alltid haft ett samhällsintresse parallellt med miljöengagemanget kastade jag in en ansökan till Skurups journalistutbildning.

Trots att det var flera hundra sökande till färre än 30 platser kom Bengt Hyléen in.

Han hade jobb redan innan utbildningen var klar och började sin karriär som lokalredaktör på Värnamo Nyheter. 1981 anställdes han på Radio Halland i hemstaden Halmstad.

ANNONS

– Stannar man så länge på en och samma arbetsplats är det klart att man trivs. Visst är det inte är lika roligt varje morgon när klockan ringer tio i fyra, men rent mentalt gillar jag alltid mitt jobb.

Bengt Hyléen tror att trivseln, i kombination med generna och hans goda grundfysik, är en anledning till att han varit sjuk så sällan.

– Senast jag var sjukskriven var nog i slutet av 1980-talet när jag hade feber en dag...

Något gym har Bengt Hyléen aldrig satt sin fot på. Men han gillar idrott och som ung var han rent av ett friidrottslöfte.

Sedan många år tillbaka är det dock fotboll som gäller. En gång i veckan jagar han boll i Hösäckarna.

– Laget startades av min pappas generation och fyller 50 år i år. Ett tag hade vi svårt med nyrekryteringen, men nu har vi flera yngre med oss. Vi har våldsamt kul och för statistik över alla matcher och mål.

En dansk undersökning från 2007 visar att fotbollsträning ger bättre resultat för konditionen och muskelmassan än löpning. Den tar Bengt Hyléen gärna fasta på.

– Jag tror också att själva gruppgemenskapen är viktig. Att hålla igång är alltid bra - men det är roligare att göra det tillsammans.

ANNONS

Är målet att få ett långt och friskt liv ska inte träningen vara stenhård. Då handlar snarare om att hitta en lagom-nivå. De här nivåerna rekommenderas:

Sikta på 150–300 minuter i veckan med aerobisk konditionsträning, till exempel stavgång eller cykling om du anstränger dig måttligt intensivt.

Sikta på 75–150 minuter om du tränar lite hårdare, till exempel joggar i lugn eller måttlig takt. Bli anfådd, inte andlös.

KÄLLA: ”Åldrandets gåta” av Henrik Ennart.

ANNONS