Trygghetslarmet, som har en larmknapp som kunden kan bära som en klocka på armen, föreslås kosta 321 kronor i månaden nästa år.
Trygghetslarmet, som har en larmknapp som kunden kan bära som en klocka på armen, föreslås kosta 321 kronor i månaden nästa år. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Trygghetslarm har blivit en hundring dyrare på några år

De senaste åren har kostnaden för trygghetslarm ökat successivt. Sedan 2017 handlar det om nästan en hundralapp i månaden. Nästa år är höjningen dock marginell.

ANNONS
LocationHalmstad||

2017 beslutade kommunfullmäktige i Halmstad att avgiften för trygghetslarm, som då låg på 224 kronor per månad, skulle höjas stegvis fram till år 2020.

I år kostar det 315 kronor per månad att ha trygghetslarm. Avgiften har inom loppet av dessa år alltså höjts med 91 kronor per månad, eller nästan 1 100 per år.

Inför nästa år föreslår hemvårdsnämnden en marginell ökning, på sex kronor per månad.

Halmstad har en av de högsta kostnaderna i länet för trygghetslarm. Bara Laholm ligger högre enligt siffror som Socialstyrelsen sammanställt. Där betalar kunderna 339 kronor per månad.

Falkenberg ligger lägst på 205 följt av Hylte på 261.

ANNONS

– Men man kan inte bara jämföra kostnaden för trygghetslarm utan måste också titta på helheten och vad som ingår. Hos oss ingår till exempel brandlarm och vi har en värdighetsgaranti med 30 minuters inställelsetid. Och till exempel Falkenberg är dyrare med hemtjänsttimmar, så man får titta på vad man får för pengarna, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden.

Avgiften för trygghetslarm ingår i maxtaxan som innebär att ingen kund ska betala mer än 2 125 kronor per månad. Det gör att omkring 80 procent inte märker av höjningen.

Kommunfullmäktige har sista ordet när det gäller ny avgift för trygghetslarm.

ANNONS