Modern teknik. Trygghetskamerorna kan ersätta nattpatrullens besök hos personer som har tillsyn av hemtjänsten nattetid.
Modern teknik. Trygghetskamerorna kan ersätta nattpatrullens besök hos personer som har tillsyn av hemtjänsten nattetid.

Trygghetskameror välkomna hos äldre

I början av nästa år kan övervakningskameror ersätta nattliga hemtjänstbesök hos äldre med behov av tillsyn. Sex Halmstadbor har fått testa den moderna tekniken.

ANNONS
|

Trenden började i Göteborg 2010 och kan snart vara utbredd även i Halmstad. Sedan jul förra året har ett pilotprojekt pågått för att testa ut nattkamerorna, eller trygghetskameror som de också kallas.

- Responsen har varit jättebra. Både kunder och anhöriga har varit jättenöjda och tänker knappt på att kameran sitter där längre, säger projektledaren Kristian Hafskjär.

Läs även: 97-årige Gunnar Olsson störs inte av kameran

Fem Halmstadbor med hemtjänst och en boende på Vallås äldreboende har fått en kamera installerad i sovrummet. Allt har skett på frivillig basis. Kunderna har godkänt installationen och anhöriga har fyllt i samtyckesblanketter.

ANNONS

Den nattliga tillsynen har sedan kunnat skötas av en kamera i stället för att en medarbetare från hemtjänstens nattpatrull har kommit till personens bostad.

- Problemet har varit att en del kunder vaknar när nattpatrullen kommer och tittar till dem. Andra ligger vakna och väntar, förklarar Kristian Hafskjär.

Kamerorna minskar antalet besök som nattpatrullen ska hinna med varje natt och det blir färre mil att köra. För den enskilde kunden kan det vara skönt att inte bli väckt mitt i natten av att hemtjänsten kommer in i bostaden, menar Ulla Johansson, chef för hemtjänsten i Halmstads kommun.

- Personerna blev inte väckta och efter ett tag tänkte de inte på att det fanns en kamera i rummet.

Ulla Johansson välkomnar en satsning där kommunen inför kameror i fler bostäder. I dag finns ungefär 30 personer som har besök av hemtjänsten nattetid enbart för tillsyn. Hos dem skulle tillsynen kunna skötas på distans med hjälp av en kamera ovanför sängen.

Hur snart kan användningen av nattkameror bli mer utbredd inom hemtjänsten i Halmstad?

- Förhoppningsvis i början av nästa år. Vi ska dra igång en upphandling för vi måste ha en leverantör som tillhandahåller tekniken, säger Kristian Hafskjär.

Ett 50-tal kommuner använder redan tekniken. Kostnaderna skiljer sig mycket åt. För en kommun kan det kosta allt från 750 till 2 500 kronor per månad att hyra en kamera.

ANNONS

Att köpa in kameror är inte ett alternativ. Eftersom tekniken utvecklas snabbt är det bättre att hyra in kameror och uppgradera dem vid behov.

Finns det några nackdelar?

- Eftersom det finns en valfrihet i detta så tycker jag inte det. Vi ser ju att kunder vaknar när vi kommer på natten och att det skapar en oro när någon går i dörren, säger Ulla Johansson.

Enligt henne kan en del kunder känna sig osäkra innan de vet hur kameran fungerar.

- När vi inför ny teknik är det viktigt att vi kommunicerar och informerar kunderna så att de inte tror att någon tittar i kameran hela tiden.

Den mänskliga kontakten finns kvar på dagtid, påpekar Ulla Johansson.

Ute i verksamheten har kamerorna fungerat bra. Niklas Liliequist, chef för Akvarellens hemtjänst, tycker att trygghetskameran är ett bra alternativ nattetid.

- Det är ett frivilligt val man gör för att behålla tryggheten men ändå slippa bli störd av en fysisk person som gör tillsyn.

När nattpatrullen gör besök kan det ibland vara helt nya ansikten för de äldre och det kan skapa otrygghet, menar han. Däremot finns en viss risk att kamerorna skapar en falsk trygghetskänsla.

- Nackdelen är att kameran ger en ögonblicksbild. Det finns risk för att något händer precis efter tillsynen, till exempel att personen glider ur sängen. Men då finns förvisso trygghetslarm, säger Niklas Liliequist.

ANNONS

Fakta: Så fungerar kamerorna

  • Trygghetskameror kan ersätta besök av hemtjänsten nattetid hos personer som enbart har behov av tillsyn och inte behöver hjälp med något annat under natten.
  • I Halmstad handlar det om ett 30-tal personer som kan få trygghetskameror - om de vill. Insatsen är frivillig.
  • Kameran eller kamerorna installeras i sovrummet och fungerar ungefär som en kikare.
  • Hemtjänstpersonal sätter igång kameran en kort stund i taget några gånger per natt. På en dataskärm i sina lokaler kan de se om personen verkar må väl eller om nattpatrullen behöver rycka ut.
  • Kameran kan inte spela in eller lagra material. Den digitala tillsynen får bara göras av behöriga personer.
  • Kameran öppnas vid speciella tider som hemtjänsten och kunden har kommit överens om. När kameran är igång ger den ifrån sig blinkningar.
  • På dagtid är kamerorna ofta låsta.
ANNONS