Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lång väntan. På Amadeuskliniken väntade på onsdagen ett 60-tal barnfamiljer på influensasprutan. Där, liksom på flera andra vårdcentraler, har personalen varit nedringd av oroliga Halmstadbor som velat veta mer om vaccinationen.

Tryck efter vaccinsprutor

I takt med att vaccinet börjar ta slut och allt fler insjuknar i svininfluensa ökar trycket på sjukvården. Många vet inte vad som gäller och vårdcentralerna är nedringda.

Samtidigt som rapporterna om det första större halländska influensautbrottet kom från Kungsbacka, där ett tiotal elever misstänks ha insjuknat, ringlade sig kön lång i Söndrum. Ett 60-tal barnfamiljer väntade på onsdagen på vaccination och gula kölappar delades ut på gatan utanför Amadeuskliniken.

Verksamhetschefen Pia Jildenhem, som också är läkare, berättar att hundratals patienter väntade på sprutan ute på gatan i början av veckan.

– Vaccinet räcker nog till alla som är här i dag, men sen är det slut, säger hon.

Maria Ålund från Halmstad har med sig sina tre barn Andrea, fem år, treårige Anton samt Milton som är tio månader.

– Varken jag eller Milton får vaccinet. Det hade varit smidigt om jag också kunnat ta sprutan i dag, men jag har förstått att det bara gäller barn mellan tre och nio år nu, säger hon.

I den information som landstinget skickat ut till hallänningarna står det att bara vårdpersonal, barn från tre år och upp till tredje klass, samt personer i  riskgrupperna kommer ifråga för vaccinering de första veckorna. Trots det har det på flera ställen förekommit att vuxna krävt att få sprutan.

På Viktoriakliniken möts patienterna av folk från Röda Korset som informerar om vad som gäller och man har fått skicka hem folk som inte ingår i riskgrupperna.

– Många förstår varför, men en del blir irriterade när de får nej, säger läkaren Martin Rosengren och fortsätter:

– Men vi är också irriterade. Landstinget borde gått ut och informerat om att det snart är slut på vaccinet och att riskgrupper samt tre- till nioåringar prioriteras.

– Det är dåligt skött av landstingets informationsenhet.

Liksom på många andra vårdcentraler har telefonlinjerna till Viktoriakliniken tidvis blockerats av samtal från oroliga människor.

– Det drabbar andra patienter som får vänta, säger Martin Rosengren.

Även Helen Hay, som är verksamhetschef på Capio Citykliniken i Halmstad, har synpunkter på hur informationen till allmänheten skötts. Hon menar att landstinget borde informerat bättre genom större annonskampanjer i lokalpressen.

– Många anser sig tillhöra en riskgrupp och ringer oss, säger hon.

På Citykliniken fanns i går en del doser kvar som reserverats för barnen på BVC, men när nästa laddning kommer är oklart.

– Hade vi fått veta att det skulle uppstå brist på vaccin hade vi fått prioritera hårdare, säger Helen Hay och fortsätter:

– Vi vet inte när nästa leverans kommer, men på tisdagen fick vi i alla fall reda på att när den kommer är vaccinet reserverat för skolbarn.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!