Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Trots S-budget får HFAB höjda vinstkrav

Trots att S-budgeten vann i kommunfullmäktige, med stöd av SD, får HFAB höjda vinstkrav enligt Alliansens linje.
– Man kan ifrågasätta om Fabio Ishaq har koll på vad han beslutar, säger HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C) och visar ett meddelande som SD-ledaren skickat.

Inför kommunfullmäktiges budgetmöte den 18 november skrev HP vilka konsekvenser det kan bli för HFAB om de borgerliga allianspartiernas förslag om höjda vinstkrav går igenom.

Att höja avkastningen från 4 procent till 4,5 innebär nämligen att det kommunala bostadsbolaget måste höja sin årliga vinst med över 20 miljoner kronor.

I HP-artikeln förklarade HFAB:s ordförande Jimmie Tschander att det inte räcker med att spara in på personal och underhåll för att få fram så mycket pengar – utan att det även krävs försäljning av fastigheter. Dessutom påpekade han att avkastningen på sikt sjunker om man gör sig av med lönsamma fastigheter.

Tschander menade i stället att vinstkraven borde sänkas med hänvisning till att HFAB är inne i en fas av mycket nyproduktion och att det brukar ta åtta år innan satsningar på nya lägenheter bär sig. Han pekade på att flera andra kommuner gör så.

Inför budgetfullmäktige var det dock bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som föreslog sänkta vinstkrav. Socialdemokraterna föreslog oförändrade.

S-budget fick SD-stöd

Så när S-budgeten vann, med stöd av Sverigedemokraterna, var det flera som trodde att HFAB slapp höjda vinstkrav.

Att döma av ett meddelande som SD-ledaren Fabio Ishaq ett par dagar senare skickade till HFAB:s ordförande verkade han vara en av dem.

”Hej. Hoppas att det blir lättare för er att styra med 4% avkastningskrav i stället för 4,5%”, skrev Ishaq på Messenger.

Jag undrade om han har koll på vad han beslutar – men fick inget svar.

Tschander blev förbryllad eftersom han följt fullmäktigemötet via länk och noterat att SD röstat ja till den borgerliga alliansens förslag om höjda vinstkrav.

– Planeringsdirektiv med budget var en punkt och ägardirektiven, med bland annat riktlinjer för bolagsstyrning, låg i punkten efter, förklarar HFAB-ordföranden.

”SD-ledare har inte koll på vilka beslut Sverigedemokraterna fattar”
Som ersättare i kommunfullmäktige följde HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C) budgetdebatten i Halmstad Arena via länk. Han noterade då bland annat att SD röstade ja till ökade vinstkrav för bostadsbolaget. Bild: Roger Larsson

När Tschander skickade meddelande tillbaka till Ishaq och upplyste honom om hur det låg till, fick han ”du har rätt” till svar.

– Jag skrev då till honom och undrade om han har koll på vad han beslutar – men det fick jag inget svar på.

Jag ville driva med Jimmie eftersom jag tyckte att han satt på dubbla stolar.

Eftersom HFAB har nära 11 000 lägenheter är det ett viktigt beslut som berör många hyresgäster. HP kontaktar därför den lokale SD-ledaren för att få svar på om han har koll.

– Självklart vet jag vad vi beslutar i fullmäktige, det där meddelandet var bara ett skämt, säger Ishaq.

”SD-ledare har inte koll på vilka beslut Sverigedemokraterna fattar”
SD-politikern Fabio Ishaq hävdar att han har full koll på vad partiet beslutar i kommunfullmäktige och att meddelandet till Tschander bara var ett skämt, Bild: Johan Persson

– Jag ville driva med Jimmie eftersom jag tyckte att han satt på dubbla stolar. Samtidigt som hans parti ville höja vinstkraven gick han ut i tidningen och gnällde om att han ville ha sänkta krav, förklarar han och tillägger:

– Tyvärr förstod han inte att jag skojade. Därför svarade jag aldrig på hans sista meddelande.

Det finns inga smileys eller annat som indikerar att det skulle handla om ironi.

När HP bollar SD-ledarens uttalande tillbaka till HFAB:s ordförande håller Tschander fast vid att han inte tror att Ishaq har koll.

– Det finns inga smileys eller något annat som indikerar att det skulle handla om ironi, kommenterar han och skickar över den aktuella Messenger-konversationen till HP.

LÄS MER: S-budget vann i fullmäktige – efter SD:s svängning

LÄS MER: Alliansen tänker styra med S-budget

LÄS MER: Socialdemokraterna ska bevaka att deras politik genomförs

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här