Besöksförbudet på äldreboenden har pågått i drygt fyra månader.
Besöksförbudet på äldreboenden har pågått i drygt fyra månader. Bild: Isabel Bark

Trots frustration – få otillåtna besök på Halmstads äldreboenden

I Mölndals kommun har utomstående klättrat upp på balkonger för att få träffa närstående på äldreboende. Trots frustration har Halmstads äldreboenden haft få oinbjudna gäster.

ANNONS
|

Mölndals-Posten har rapporterat om att personer har klättrat och på andra sätt tagit sig in på äldreboenden i Mölndals kommun. Detta trots rådande besöksförbud.

Äldreboendena i Halmstads kommun har inte haft några ”klättrare”, men otillåtet besök på annat sätt.

– Ja, vi har haft någon enstaka person som har trängt sig på fast att de blivit tillsagda, berättar Ana-Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboenden.

Det har gått drygt fyra månader sedan regeringen beslutade att införa besöksförbud på kommunens äldreboenden. Även om man har ordnat med mötesplatser utomhus har det uppstått irritation hos närstående.

– Det finns en frustration och jag har full förståelse för den. De flesta respekterar restriktionerna, men vissa har inte förståelse för att det kan drabba mer än en person om smitta skulle komma in på boendena från en utomstående, säger Chrysoulakis.

ANNONS

På kommunens servicelägenheter kan man inte ha besöksförbud, utan där finns bara rekommendationer för hur man ska agera som besökare. Chrysoulakis menar att det på servicelägenheterna framför allt handlar om att skydda personalen från att bli smittad.

– Vi är väldigt noga med att personalen, om de känner sig sjuka, ska stanna hemma från jobbet. Det vore inte rätt att göra som vanliga år nu, säger hon om både servicelägenheterna och äldreboendena.

Besöksplatserna på äldreboendena har sedan de kom på plats varit utomhus, men med tills kallare årstider kommer behöver de hitta en annan lösning.

– Så länge vädret tillåter kommer mötesplatserna att vara ute, men det kommer ju en höst med regn och rusk och det håller vi på att planera för på bästa sätt nu, säger Ana-Maria Chrysoulakis.

De i andra kommuner populära plexiglasskärmarna menar Chrysoulakis fortfarande inte är ett alternativ i Halmstad.

– Vi skulle behöva köpa in alldeles för många. Sedan upplever vi också att det kan vara svårt för en dement att acceptera och förstå varför det står en skärm mellan boende och besökare.

I nuläget kvarstår restriktionerna om besöksförbud på obestämd tid. Generellt har det mötts med förståelse.

– Så länge folk förstår att vi gör det för att skydda människor. Jag skulle personligen se det som ett misslyckande om boende går bort för att vi får in coronasmitta från någon utomstående, säger Chrysoulakis.

ANNONS

LÄS MER:Sångtrio ger kulturellt stöd till äldre i form av sång och musik

LÄS MER:Äldre med hemtjänst har smittats av corona

LÄS MER:Besöksförbudet kvarstår på Halmstads äldreboenden

LÄS MER:Förbjudna visir godkändes – efter att regionen köpt in nya

LÄS MER:Nya visir för miljonbelopp fungerade sämre

ANNONS