Hoppfull. Erik Woxberg åker skateboard i Bunkern – som är namnet på skateboardhallen i Halmstad.
Hoppfull. Erik Woxberg åker skateboard i Bunkern – som är namnet på skateboardhallen i Halmstad.

Trögt för skejtarna

I Halmstad rullar kommunens hjul trögare än skateboardåkarnas. Pengar till byggandet av en skejtpark saknas. Men ännu är det inte tvärstopp – utredning pågår.

ANNONS
|

– Vi kan inte göra något om det inte finns pengar avsatta, säger Torsten Rosenqvist, chef på teknik- och fritidsförvaltningen.

– Politikerna är positiva och vi jobbar för att hitta finansiering. Alla som vill bidra till att skejtparken förverkligas är välkomna att höra av sig, tillägger han.

HP har flera gånger skrivit om hur medlemmarna i Halmstads skateboardklubb uppvaktat kommunen om behovet av en utomhusbana.

Det finns ett stort antal brädåkare som sommartid åker runt på gator och torg – till mångas irritation. Under den kallare delen av året håller de till i en gammal fabrikslokal på Öster, där föreningen byggt egna ramper.

ANNONS

– Tiden börjar rinna iväg om det ska bli en invigning 2010. Vi får bara höra att man försöker hitta pengar och jag försöker hålla hoppet uppe hos ungdomarna, säger Johan Svahn som är aktiv i föreningen.

Klubbens 80-tal medlemmar har annars gjort precis det som vuxenvärlden ofta efterfrågar: engagerat sig, kontaktat ansvariga på kommunen och skrivit insändare.

Redan 2005 påpekade aktiva åkare att det behövdes en bana – men inget hände. 2007 tog skejtarna nya tag. Tillsammans med politiker och tjänstemän besökte brädåkarna i våras en skejtanläggning i Malmö och olika alternativ har diskuterats.

Så sent som i maj fanns byggandet av en utomhusbana med i tekniska kontorets program för upprustning av kommunens utomhusanläggningar. Politiker från olika läger ville göra ett arbetsmarknadsprojekt av det hela, och allt såg mer positivt ut än på länge.

Men sedan kom det grus i vägen för skejtarna: på grund av den ekonomiska krisen ska kommunen spara pengar.

Teknik- och fritidsnämndens del är 18 miljoner och hur besparingarna slår har ännu inte presenterats. Det kommer nämndens ordförande Alf Andersson (C) att göra först på onsdag i nästa vecka.

– Vi har ett stort besparingskrav på oss och skejtbanan finns inte med i budgeten för 2010, säger Alf Andersson.

ANNONS

– Men frågan är inte lagd åt sidan och kan vi få fram en finansiering och lösa placeringen är det inte uteslutet att anläggningen byggs.

Alf Andersson uppger att kommunen har en dialog med föreningen och att det finns viss förståelse för läget.

De flera hundra aktiva skejtarna i Halmstad har inte gett upp hoppet:

– Förslag till plats och hur banan kan se ut finns klara. Jag hoppas fortfarande att det här ska gå att lösa, säger Johan Svahn.

ANNONS