”Tredje gången brukar vara en aha-upplevelse”

Do-si-do, Allemande left och så Circle to a line. På tisdagar träffas seniorerna på Alla Hjärtans hus för att lära sig de 51 grundstegen, eller call som det kallas i squaredans.

ANNONS
|

Stolar, bord och fikande männi­skor har fått flytta på sig när ett 20-tal seniorer leende följer Annika Perssons instruktioner som hon sjunger ut i mikrofonen.

Lärare, eller caller, har hon varit för gruppen i snart tre år och själv tycker hon att det viktigaste med dansen är den stora gemenskapen den öppnar upp för.

–Det spelar ingen roll om man aldrig har dansat innan i sitt liv, det är bara att komma hit! Jag brukar säga att man ska vara med och prova tre gånger. Första gången är man bara helt snurrig, andra gången känner man igen några av stegen och tredje gången brukar vara som aha-upplevelse för de flesta, säger hon.

ANNONS

Squaredansen är uppbyggd på att fyra danspar bildar en fyrkant, eller en square. Varje person ska i sin square genomföra den instruktion callern ropat ut och beroende på om man är man eller kvinna har man olika rörelser i callen. För tisdagsgruppen på Alla Hjärtans hus är det inte alltid som det finns tillräckligt många herrar med i dansen, men det går enkelt att lösa.

–Man behöver inte oroa sig för att bli utan partner. Vi bruka låta några av damerna går över till herrsidan bara, säger hon.

Vissa dansare har varit med ända sedan 1987 då föreningen i Halmstad startade, men för andra är dagens lektion den allra första.

Någon som har bestämt sig för att ge squaredans en chans är Solbritt Karlsson, 73, som inte dansat så mycket tidigare i livet.

–Jag tycker det är lite svårt nu i början, men när jag kommer hem från dansen så känner jag mig inte ens trött för att jag har haft så roligt, säger hon.

När musik sätter i gång spanar Solbritt ut över dansgolvet och bestämmer sig sedan ganska fort för att ställa sig bredvid en av de lite mer erfarna dansarna.

Eva Nilsson, nuvarande ordförande för föreningen och som dansar på en hög nivå menar på att det bästa med dansen är att den är helt internationell.

ANNONS

–Eftersom alla callen ropas ut på engelska så kan man dansa med folk från andra länder. Vi i gruppen var på en stor dans i Göteborg dit dansare från Kina rest och som vi kunde dansa med. Det var väldigt speciellt, säger Eva.

Även om det är många steg att memorera för dansdeltagarna och kanske lite kämpigt i början så skiner de flesta upp när Annika Persson går igenom ett av de viktigaste callen under träffen.

En Yellow Rock, eller en hederlig kram som det också heter.

Läs även: Forskare: "Dans kan fördröja åldrande"

ANNONS