Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Tre förslag tävlar om nya Österskans

En vriden hotellbyggnad och ett hotell som kopplas ihop med teatern samt ett hotell med en bågformad saluhall.

På tisdagen utsågs tre finalister av totalt sju inlämnade bidrag till kommunens markanvisningstävling om det framtida Österskans när lokalbussarna har flyttat.

– De fyra förslag som inte gick vidare uppfyllde inte samtliga kriterier, säger Jenny Axelsson (C), samhällsbyggnadsutskottets ordförande.

De tre förslag som gått vidare får i steg två tävla om vem som slutligen får byggrätten för ett hotell på Österskans.

Förslagen har inte rangordnats. Samtliga innehåller en hotellbyggnad samt en saluhall och en vision om hur omgivningen skulle kunna utformas, vilket ingick i anvisningen för tävlingen.

För att få delta i tävlingen krävdes att varje bidrag backades upp av en grupp bestående av arkitekt, byggherre och hotellaktör.

Utskottet samt ordförande och vice ordförande i byggnadsnämnden har utgjort jury.

– I nästa steg vill vi att se förslag med ett utvecklat koncept som tar hänsyn till närheten till stadsbiblioteket och Nissan, säger Jenny Axelsson.

När det gäller utformningen av hotellet och saluhallen kommer kommunens politiker och sakkunniga tjänstemän att ha ett stort inflytande poängterar hon.

– Kommunen äger marken och vi tänker se till att ha så mycket styr på utvecklingen att vi inte i efterhand behöver konstatera att det inte blev vad vi trodde.

De här bidragen har gått vidare i tävlingen:

1. Serneke, Fem hjärtan, White och Winn hotel group med en hotellbyggnad med 16 våningar i tre delar som vrider sig i olika riktningar.

Så här lyder juryns motivering: 

”En sammanhängande och väl utformad offentlig plats skapas, där byggnad och det offentliga rummet lyfter varandra. Hotellbyggnadens vridningar skapar extra dynamik. Förslaget tar tillvara och utvecklar platsens möjligheter och förstärker närheten till vattnet samt blir en del av Kulturstråk Nissan. Ett starkt team som redovisar bra referensprojekt vilka fångar upp temat möten och kultur.”

2. MTA Bygg och anläggning, Casmé, Fredblad arkitekter och Nordic choice hotels med en ny teaterpark och en torgyta söder om hotellet.

Motiveringen lyder: 

”Spännande koncept där man har valt att sammankoppla den nya byggnaden med teatern för att skapa ett samutnyttjande. Byggnadens placering möjliggör ett södervänt och sammanhängande offentligt rum med koppling till Nissan. Starka parter som har arbetat tillsammans tidigare. Ett extra plus att saluhallsaktör finns med från början. ”

3. Fastigheter Maria minor, Sydark konstruera och Design hotels in Sweden AB med en cirkelrund allmän yta framför en hög hotellbyggnad och en bågformad saluhall.

Juryn skriver: 

”Platsen är väl analyserad och förslaget har en tydlig och stark arkitektonisk vision. Ett spännande förslag där den nya byggnationen hjälper till att förstärka det offentliga rummets karaktär och en helhet skapas. Förslaget knyter ihop det nya Österskans med kringliggande rum och byggnader. Positivt att byggherre, fastighetsägare och hotellaktör är samma part.” sägare och hotellaktör är samma part.” 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här