Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vargaslätten, Sysslomannens hus och Komedianten i Varbergs teater prisas för god byggnadsvård 2020. Bild: Jan Jörnmark
Vargaslätten, Sysslomannens hus och Komedianten i Varbergs teater prisas för god byggnadsvård 2020. Bild: Jan Jörnmark

Tre får diplom för god byggnadsvård

Sysslomannens hus, Vargaslätten och Varbergs teater prisades när Hallands museiförening delade ut diplom för byggnadsvård 2020.

Hallands Museiförening delar ut byggnadsvårdsdiplom för att hylla och lyfta fram god byggnadsvård i Halland. Årets utdelning skedde i samband med föreningens årsmöte på onsdagen.

Juryn, som bestod av ordförande Magnus Jensner och Arne Andersson från Hallands museiförenings styrelse, länsantikvarie Emma Östlund från länsstyrelsen i Halland och bebyggelseantikvarie Björn Ahnlund från Kulturmiljö Halland enades om att prisa Sysslomannens hus, på Västra kyrkogården i Halmstad, Varbergs teater, Komedianten i Varberg, och Vargaslätten, Simlångsdalen.

Juryns val belyser att det är tre projekt där omsorg om historien och bevarandet av det ursprungliga som prisas. I fallet med Sysslomannens hus motiverar juryn valet så här:

”Halmstads församling har med stor respekt för husets historia och med engagemang och omsorg grundligt renoverat en unik och kulturhistoriskt värdefull byggnad. Ursprunglig arkitektur har lyfts fram, originaldetaljer har spårats upp, renoverats, bevarats och återskapats. Traditionella material och byggnadsmetoder har genomgående använts för att på ett mycket fint sätt återställa en byggnad som vittnar om historisk funktion i en känslig miljö.”

”En liten pärla”

Redan under renoveringen framhöll projektledaren Joakim Eliasson, fastighetsstrateg på Svenska kyrkan i Halmstad, att huset som byggdes på 1880-talet och som en gång i tiden var bostad för kyrkogårdens chef: ”...ska renoveras till det skick det en gång var i. Det är otroligt vackert, en liten pärla.”

När det gäller Vargaslätten motiverar juryn sitt val bland annat med att det ursprungliga vårdats väl:

”Entreprenören Göran Johansson har med stor varsamhet, med hänsyn till originalritningar renoverat huvudbyggnaden. Han har vidare grävt fram och återställt stora delar av trädgårdsanläggningen. Han har vidareutvecklat delar av trädgården med plantering av nya arter i Ericsons anda.”

Anlades 1917

Vargaslätten anlades 1917 av arkitekten Sigfrid Ericson och hans hustru Ruth. De skapade något som i dag beskrivs som en helt unik kulturhistorisk miljö. Juryn motiverar vidare:

”Intill trädgårdsanläggningen har Johansson därtill anlagt en ny byggnad, i samma anda som Ericsons arkitektur med stor hänsyn tagen till hantverk och traditionella byggmetoder. Här skall olika typer av verksamhet som försäljning av växter, museum, konferens, konserter och framträdanden nu inledas.

Göran Johansson har med omsorg och entusiasm lyft fram en stor arkitektgärning i en halländsk kontext, gjutit nytt liv i en helt unik kulturhistorisk miljö, som med sin omfattning och genomtänkta prägel på ett unikt sätt för Sverige knyter an till en europeisk tradition och idé om ett allkonstverk, ett ”Gesamtkunstwerk”.”

Teaterns glansdagar

Juryn konstaterar vidare i raden av högtidliga motiveringar att arbetet med att återskapa Komedianten i Varberg ger besökarna möjlighet att återuppleva teatern så som den tog sig ut under sina glansdagar:

”Varbergs kommun har på ett lovvärt sätt arbetat med renovering och konservering av interiören på Varbergs teater. Stor respekt har lagts vid originalfärgsättningen och dekorationsmåleriet. Befintlig sådan har konserverats och äldre färglager under lager av sentida färg har detekterats och återskapats. Resultatet av arbetet kommer alla besökare till del. Besökarna kan nu åter uppleva teatern så som den tog sig ut i sina glansdagar. Renoveringen bidrar också till det långsiktiga bevarandet av byggnaden.”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!