”Hur sjutton gör man för att betala?” Besökare i sjukhusets parkeringshus har fått ett gemensamt samtalsämne och många av dem blir irriterade och stressade över att inte kunna använda sitt kort.
”Hur sjutton gör man för att betala?” Besökare i sjukhusets parkeringshus har fått ett gemensamt samtalsämne och många av dem blir irriterade och stressade över att inte kunna använda sitt kort. Bild: Roger Larsson

Trasiga p-automater stressar besökare

”Så jävla dumt!”. ”Jag blir så arg!”. ”Nej, nu skiter jag i det här”. Samtalsämnet i sjukhusets parkeringshus verkar numera givet, och tonen är inte så hjärtlig. Anledningen är att det sedan en tid bara går att betala biljetten via sms eller app, inte med kort eller kontanter.

ANNONS
|

En av de upprörda är Irene Skoglund, som besöker sjukhuset för att göra en röntgenundersökning.

– Som tur var så var jag ute i god tid. Jag blev så stressad när jag upptäckte att jag inte kunde betala med kortet så jag blev alldeles yr. Det står ett telefonnummer på apparaten, så jag får väl ringa och fråga vad jag ska göra. Jag har ju ingen app, konstaterar hon.

Saknas information vid infarten

Anna-Greta Bengtsson är lika irriterad:

– Jag tycker det här är anmärkningsvärt. Det finns något som heter service och nivån på den måste anpassas efter platsen. Det är ju inte så att vi som kommer hit ska gå på stan och shoppa utan vi ska besöka ett stort sjukhus och är redan stressade, säger hon.

ANNONS

Flera påtalar att det vid infarten till p-huset inte ges någon information om att man bara kan betala med sin mobiltelefon. Det får man veta först när man lyckats hitta en p-plats och kommit fram till automaten. Där säger nu en stor lapp att ”Betalning ska ske via sms eller app”.

”Jag blev så stressad när jag upptäckte att jag inte kunde betala med kortet så jag blev alldeles yr”, säger Irene Skoglund, som är en av många som ilsknat till på sjukhusets p-automater.
”Jag blev så stressad när jag upptäckte att jag inte kunde betala med kortet så jag blev alldeles yr”, säger Irene Skoglund, som är en av många som ilsknat till på sjukhusets p-automater. Bild: Roger Larsson

Sofia Brydolf är ansvarig för parkeringsfrågor hos Region Halland och förklarar vad som hänt:

– De tre p-automaterna i parkeringshuset är sönder. I början erbjöd vi gratis parkering, men när servicen drog ut på tiden så gick vi över till att hänvisa till betalning via sms eller app.

Kan betala i en annan automat

Hon påpekar att det finns totalt tio parkeringsautomater på sjukhusområdet, att det bara är de tre i parkeringshuset som nu inte tar emot kort eller kontanter och att det går bra att betala med kort i någon av de övriga.

– Sedan är det så att de här p-automaterna sjunger på sista versen och nya kostar en halv miljon kronor. Vi utreder därför om vi ska gå över till sms-parkering. Allt fler använder ju app eller sms när de parkerar och när man väl lärt sig det så är det väldigt enkelt, säger hon.

Enligt Sofia Brydolf ska det finnas en p-vakt i parkeringshuset som kan hjälpa till att ladda ner appen, men den personen var inte synlig vid HP:s besök.

ANNONS

Men finns det inte en dom som säger att landsting måste erbjuda patienter möjlighet att betala med kort och kontanter, även i p-automater?

– Jo, men våra jurister tittar på den frågan. Vi håller på och tar fram en parkeringsstrategi för hela Region Halland, där vi även tittar på antal parkeringsplatser och på personalparkeringar, säger Sofia Brydolf.

Läs även: Lösning på gång för långsamma p-automater

ANNONS