Träning, skratt och gemenskap på årligt konståkningsläger

Att kliva in i ishallen i augusti är tradition för Halmstads konståkare. På konståkningsklubbens årliga sommarläger förbereder man sig gemensamt för den stundande tränings- och tävlingssäsongen.

ANNONS
|

Temperaturskillnaden chockar. Utomhus är det en ljummen sensommardag men i ishallen i Halmstad Arena känns det som allt annat än augusti. Det är som att kliva in i en vägg av kyla.

– Det är kanske 7-8 grader här inne, säger 14-åriga konståkaren Matilda Törnkvist när vi kliver in i hallen.

– Men det är mycket varmare här än i andra hallar, tillägger hon leendes till den huttrande HP-reportern i sommarjacka.

Svettigare är det på isen. Där är gruppen ”smultron” i full gång med sitt tredje ispass för dagen.

– De är mellan 7-9 år gamla och har åkt skridskor i ungefär 2-3 år, berättar lägersamordnaren Alexandra Sandberg.

ANNONS

Barnen tränar på att lära sig göra hopp och piruetter när HP går förbi.

– Vi har jättekul! Det roligaste är att få lära sig nya saker och att hoppa, säger smultronåkarna Kajsa Jakobsson och Matilda Sandberg.

LÄS MER:Uppstartsläger ska ge bättre sammanhållning

Utanför isrinken står huvudtränare Michaela Nitulescu och tittar på när de yngre barnen tränar.

– Det är så roligt att se dem. De är framtiden och det är en belöning när man ser att de ler och tycker det är kul på isen. Det ger oss energi, säger hon.

Michaela har tränat i klubben i 22 år och varit med på många sommarläger, ett läger som har funnits sedan innan hon blev tränare där.

– Det är en tradition att vi gemensamt startar upp terminen såhär, säger hon.

I år är det totalt 88 åkare anmälda i åldrarna 6-18 år. Lägret är en förberedelse inför säsongen berättar Michaela och det är intensiv träning som står på schemat. Åkarna har upp till tre ispass och ett markpass med fysträning eller dans varje dag under hela lägerveckan.

– Det är mycket träning på kort tid men det ger oss möjlighet att träna mycket teknik och repetera. De lär sig fortare och det blir mycket roligare för dem när de känner resultat.

ANNONS

För de äldre åkarna ligger fokus på att jobba mot sina mål medan det för de yngre handlar mer om att ha roligt.

– De ska hitta glädjen för att åka, mycket genom lek, och de ska vilja komma tillbaka och fortsätta.

”Det är en belöning när man ser att de ler och tycker det är kul på isen”, säger huvudtränare Michaela Nitulescu medan hon tittar på de yngre åkarna.
”Det är en belöning när man ser att de ler och tycker det är kul på isen”, säger huvudtränare Michaela Nitulescu medan hon tittar på de yngre åkarna. Bild: Jari Välitalo

Och glädjen går det inte att ta miste på. Skratt från smultrongruppen hörs ända upp på läktaren när de övar på sittpiruetter och ramlar omkull.

– Det är svårast för man sitter bara på en fot och man måste hålla balansen, skrattar åkarna Hedda Eklund och Livia Chiquet.

Medan barnen i grupp smultron avslutar sina piruetter och börjar kliva av isen värmer A-gruppen, de äldsta åkarna, upp med löpning.

– Det är en hel del fysträning för att förbereda oss inför tävlingssäsongen. Sen tränar vi mycket teknik och vi övar på nya program, säger Matilda Törnqvist.

– Det är hård träning varje pass. Musklerna blir trötta men samtidigt är det så kul så man lyckas plocka fram energin. Man får göra det man älskar dag in och dag ut.

15-åriga åkaren Clara Johansson säger att det är just kombinationen av träning och gemenskap som är så kul med lägret.

– Det är en bra förberedelse och man får både träna och träffa kompisar samtidigt.

ANNONS

– Sen är det ett bra tillfälle för oss att få se och umgås med de yngre åkarna. De ser upp till oss äldre så det är kul att få träffa dem, tillägger Matilda.

Kläder efter väder

Dagen närmar sig sitt slut, i alla fall för smultrongruppen, men innan de springer iväg för att äta mellanmål behövs en viktig fråga ställas.

Fryser ni inte här inne?

– Nej! Jag svettas, säger Hedda Eklund.

– Man får komma med rätt kläder. Jag har trippla lager, säger Kajsa Jakobsson och skrattar åt den huttrande HP-reportern i sommarjacka.

ANNONS