Blev sjuk av mobbning. Professor Gunnar Johansson anser att Högskolans egen trakasseriutredning är partisk. Bild: Linn Bergbrandt.
Blev sjuk av mobbning. Professor Gunnar Johansson anser att Högskolans egen trakasseriutredning är partisk. Bild: Linn Bergbrandt.

Trakasseriutredningen har dröjt i två år

Först två år efter att Högskolan inledde sin trakasseriutredning har den anklagade akademichefen blivit utfrågad. – Det går inte att säga något närmare om när utredningen kan vara klar, säger likabehandlingssamordnare Suzanne Almgren Mason.

ANNONS
|

Enligt Suzanne Almgren Mason på Högskolan i Halmstad, som håller i trakasseriutredningen, är det inte konstigt att det tagit två år innan den anklagade blivit hörd.

– Vi har följt våra riktlinjer. Enligt dessa måste vi först träffa den som blivit drabbat, säger hon.

Det talas ju om att sådant här ska utredas ”omgående och skyndsamt”, hur kan det då ta flera år?

–Vi agerade direkt. Dagen efter jag fick reda på det kontaktade jag den drabbade, men då orkade han inte prata om det. Sådant måste vi respektera, säger Almgren Mason.

–Anledningen till att det dragit ut på tiden är Gunnar Johanssons hälsa – och hans vilja, tillägger hon.

ANNONS

Johansson själv värjer sig mot detta när HP kontrollerar saken med honom.

–Jag skulle vilja se dokumentationen av att jag under så lång tid varit för sjuk för att delta i utredningen. De oberoende utredarna i Linköping ansåg att jag var fullt kapabel att genomgå långa intervjuer, säger han och fortsätter:

–Däremot stämmer det att jag framfört synpunkter på att den som är anställd på Högskolan går arbetsgivarens ärenden. Det går inte att både vara part i målet och domare.

Enligt experten Stefan Blomberg (se artikel intill) bör man i fall där chefer är anklagade anlita någon utanför den egna organisationen till att utreda saken.

–Alternativet är att ha egna specialutbildade utredare med ett särskilt skriftligt mandat där det tydligt anges att de står utanför cheflinjens påverkan, säger han.

Suzanne Almgren Mason vet inte om det finns något sådant skriftligt mandat.

–Men jag har jobbat med sådana här frågor länge och känner att jag har det mandatet, säger hon.

Johanssons anklagelser mot sin akademichef består bland annat av att Nelson sagt saker som att ”folk tycker att du frågar för mycket” och att ”alla på Region Halland hatar dig”, men att Johansson inte fått veta var det kom ifrån.

–När jag frågat vad han syftar på har jag bara fått höra att ”det borde du fundera över”. Det där utstuderade sättet fick mig att må dåligt och ligga sömnlös.

ANNONS

Johansson berättar att han försökte gå till botten med akademichefens anklagelser att studenter klagat på honom.

–De kursansvariga hade inte hört någon kritik och det fanns inget i kursutvärderingarna, säger han.

Anteckningarna från Almgren Masons möte med den anklagade akademichefen Nelson nu i september visar att han medger att han sagt att kolleger anser att Johansson är för ”osjälvständig i gemensamma arbetsuppgifter”.

–Jag är bara demokratiskt lagd, så jag vill höra andras åsikt i stället för att bestämma allt själv, kommenterar Johansson.

Vid mötet med likabehandlingssamordnaren har akademichefen också sagt att han inte tyckte det var lönt att diskutera studenternas kritik mer ingående eftersom det ”saknats mottaglighet” hos Johansson att ta emot det på ”ett konstruktivt sätt.”

– Självklart blev jag till sist irriterad när jag ständigt fick höra saker som det inte gick att försvara sig emot, kommenterar Johansson.

ANNONS