Ulf Isacson har från sin bostad sett Grötviksvägen bli en allt större trafikfara de senaste två åren.
Ulf Isacson har från sin bostad sett Grötviksvägen bli en allt större trafikfara de senaste två åren. Bild: Jari Välitalo

Trafikfara på vägen till populär hamn

Det är smalt och det går snabbt. Boende längs Grötviksvägen är missnöjda med och oroliga för hur folk kör genom Stenhuggeriet.

ANNONS
LocationGrötvik, Stenhuggeriet||

För att komma till Grötviks hamn med bil är du tvungen att köra längs Grötviksvägen. Under många år tycks detta inte ha varit ett problem, men när fler aktiviteter och besökare letar sig ner mot stranden blir också vägen mer trafikerad.

– Det har blivit extremt populärt här nere. Och det är de senaste två åren som också trafiken har blivit värre, säger Ulf Isacson som blickar ut över vägen från sin villa.

Villorna ligger tätt på var sida Grötviksvägen och parkeringsförbud råder.

– Det kommer barnfamiljer gående här som får väja in på en korsning för att de inte får plats när det kommer en bil, säger Isacson.

ANNONS

Under den del av året då badgästerna är desto färre är trafiken ändå problematisk, enligt Isacson, som menar att det är för lätt att kunna köra för fort i backen nedför Grötviksvägen.

När Ulf Isacson varit i kontakt med tjänstemän på kommunen har han fått förklarat för sig att det när Söndrum gick samman med Halmstads kommun var så att Halmstad tog sig an att driva och underhålla vägarna, men kommunen är väldigt restriktiv med några större åtgärder.

– Ska man exploatera Grötvik med restauranger och aktiviteter måste man tänka på logistiken, hur de tar sig ner och upp från hamnen säkert, och inte bara på att skapa en attraktiv hamn, säger Ulf Isacson.

Katarina Löfquist, som var den trafikmiljöingenjör som svarade Isacsson har slutat på kommunen, men skriver innan hon ska lämna att hon lägger till vägen i kommunens ”önskemålslista”.

– Vi är smärtsamt medvetna om behovet att förändra något där, säger Annica Pålsson som också är trafikmiljöingenjör på Halmstads kommun.

Först och främst är det oklart på vem ansvaret ligger.

– Det hölls ett möte innan semestrarna med Lantmäteriet, oss och mark- och exploatering på kommunen, men det väcktes snarare bara fler frågor, säger Pålsson.

Det är oklart vem som har mandat eller ansvar att göra några förändringar, samtidigt som Pålsson är tydlig med faktumet att förändringen, när den än blir möjlig, kräver sin plats och budget.

ANNONS
ANNONS