Träningskamraternas hyllning till Kjäll har blivit internationell

Under dagen utförde träningskamraterna på Crossfit Svea en traditionsenlig hero wod som hyllning till Kjäll Gustafsson, ett år efter hans bortgång. Passet finns nu tillgängligt i hela världen för den som vill hedra Kjäll.

ANNONS
|

Det har nu gått ett år sedan Kjäll Gustafsson mördades efter att han ingripit och försökt avvärja ett rån på restaurang Ströget i Gislaved. Flera män angrep och hotade personalen, i tumultet knivskars Kjäll Gustafsson så illa att han avled av skadorna.

En traditionsenlig hyllning

För att hedra hans minne har paret Malin och Patrik Braw, som äger Crossfit Svea där Kjäll har gymmat sedan deras öppning 2016, utformat en unik wod (workout of the day). Passet som skapades för ett år sedan är utformat efter Kjäll och är en traditionsenlig hyllning.

LÄS MER:Träningsvännerna tog ett sista farväl av mördade Kjäll

–Vi gör det här för att hedra Kjäll, och det gör också hela världen. I somras kontaktades vi av de som äger databasen med alla världens wod:ar. De har gjort en egen memorial för Kjäll, där just det här passet ligger. Det kommer ske hyllningar här under hela helgen, och vi hoppas att hela Sverige anammar det likt förra året, säger Patrik Braw.

ANNONS

Gemensamt för de alla i rummet är deras varma minnen av Kjäll. De beskriver honom som en snäll och hjälpsam person, som alltid fanns till för den som behövde hjälp i gymmet.

–Han var som en nallebjörn och ville alla väl. Han hjälpte alltid till och kunde släppa allt för någon annan, berättar Patrik Braw och tillägger:

–Det var väldigt känslosamt förra året och det är väldigt känslosamt idag. Mycket tårar, men det är så fantastiskt att kunna göra det här.

Väl utvalda övningar

Tillsammans kämpar deltagarna sig igenom Kjälls pass. Wod:en är skapad utifrån Kjälls favoritövningar och har med hans nyckeltal. Bland annat så blir det 1962 meter rodd, vilket var Kjälls födelseår.

Mattias Persson är en av de som under dagen har dedikerat sin träning till Kjälls minne. Han har tränat på Crossfit Svea sedan 2017 och minns Kjäll väl.

–Han var väldigt mån om att ta hand om alla. Man såg upp till honom, det var stort att bara få lyssna på all hans erfarenhet, säger Mattias Persson.

Likt många andra i rummet var han med för ett år sedan då de samlades efter Kjälls bortgång för att minnas honom.

–Man kommer ihåg känslan när vi samlades här förra året. Det var tufft. Det har redan gått ett helt år, det känns helt overkligt, säger Mattias Persson.

ANNONS

Den misstänkte släpptes fri

I början av november beslutade åklagare Adam Rullman att 24-åringen som fortfarande är misstänkt för delaktighet i mordet skulle släppas fri. Mannen greps i slutet av september, men under häktningstiden ledde inte någon av polisens utredningsåtgärder till att misstankarna stärktes.

Under tiden i häkte undersöktes 24-åringens psykiska hälsa. Läkaren kom fram till att det inte gick att utesluta att mannen led av en allvarlig psykisk störning och att han också kan ha gjort det vid tiden för mordet.

LÄS MER:Osäkerhet efter psykiatrisk undersökning av misstänkte 24-åringen

Efter frisläppandet har polisen fortsatt med olika utredningsåtgärder kring 24-åringen.

–Jag har inte så mycket information att lämna, mer än att utredningen fortlöper alltjämt, säger Maria Blomkvist, utredningsledare vid grova brott vid polisen i Jönköping.

ANNONS