Än så länge har vi sluppit några större skogsbränder i Halmstad. För att fortsatt undvika det skärps nu eldningsförbudet.
Än så länge har vi sluppit några större skogsbränder i Halmstad. För att fortsatt undvika det skärps nu eldningsförbudet. Bild: Jørn Bærheim

Totalt eldningsförbud införs

Eldningsförbudet skärps då det bara blivit torrare och torrare i skog och mark. Nu blir det helt förbjudet att göra upp eld eller grilla utanför privat tomt.

ANNONS
|

Från och med klockan 14 på torsdagen kommer ett totalt eldningsförbud gälla i Halmstads kommun. Det innebär att man endast får grilla i kol-, gas- eller elgrill på privat tomt. Man får alltså inte längre använda de av i kommunen iordningställda grillplatserna.

Det tidigare eldningsförbudet har inneburit att det har varit förbjudet att göra upp eld i skog och mark, eller på privat tomt, att använda engångsgrill i skog, mark eller på stranden samt att använda fyrverkerier.

− Vi vill inte ha någon öppen eld ute i naturen. En liten gnista eller en fimp kan få katastrofala följder i det här läget, säger brandingenjör Frida Svensson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Räddningstjänsten har under de gångna veckorna bekämpat en hel del mindre bränder. Ofta har de uppkommit just efter grillning.

De värden som mäter hur torra de olika jordlagren är visar på siffror som ligger långt över vad som annars klassas som extremt, enligt Halmstads kommun. Eventuella bränder kan sprida sig långt under marken och bli oförutsägbara och svårbekämpade.

Kommunens rekommendation just nu är att undvika grillning och rökning överhuvudtaget. Om man orsakar en brand är man personligt ansvarig.

− Det är tillåtet att använda sin grill hemma och på våra campingplatser, som ju också är privata tomter. Men jag skulle råda alla som känner att de måste grilla att ha en hink vatten nära till hands, säger Frida Svensson.

ANNONS