Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Totalförstörd bostad stinker kloak

För Ulla Westbeck är det inget vidare att återse sin lägenhet. Parkettgolvet har rest sig, tapeterna har släppt och det stinker kloak.

– HFAB måste ju blåsa ut hela stället och total-renovera innan det går att bo här igen, säger Ulla Westbeck när hon går runt bland förödelsen i sin lägenhet på Klockarevägen.

– Det lär dröja länge innan allt är klart i det här området, suckar hon och försöker få en uppfattning om hur förstört möblemanget är.

I tisdags var HP här och rapporterade om hur Ulla var tvungen att lämna sitt översvämmade hem och flytta hem till dottern Charlotte Westbeck. Då var vattnet flera decimeter högt inomhus, vilket man nu kan se spår av genom ett smutsigt streck längs väggarna.

I vardagsrummet hänger tapetvåderna ut nertill och parkettgolvet går i vågor. Dottern Charlotte har kamera med sig för att dokumentera allting. I tisdags tog de med sig det mest akuta, men nu kan de gå igenom skåp och lådor lite grundligare.

I dagsläget vet Ulla inte hur det blir med ersättnings-bostad på längre sikt.

– HFAB har inga lediga lägenheter åt oss, utan det blir väl en fråga för försäkringsbolaget, säger hon.

Utanför, där vi tidigare i veckan vadade med vatten upp till knäna, är det nu torrt.

Nere på parkeringen pumpar man undan det sista av vattnet som är kvar efter invallningen av området. Bilarna som i tisdags var täckta upp till motorhuven, fraktas bort av bärgnings-bilar.

Eon har ordnat med reservkraft eftersom nätstationen intill lägenheterna slogs ut av vattnet i tisdags morse.

– Transformatorn och högspänningsfördelningen är förstörda, men innan vi installerar något nytt måste vi fundera över vilka permanenta skydd mot översvämning som behöver finnas runt om, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Tillsammans med honom och Magnus Nilsson, anläggningsansvarig på Eon, åker vi bort till ställverket intill Fabriksleden. Det var här som vattnet i tisdags morse steg fem centimeter över tröskeln och orsakade problem.

– Hade det stigit ytterligare två decimeter så skulle hela orten, inklusive industrier, blivit strömlöst, säger Björn Persson och tillägger:

– Men tack vare heroiska insatser av räddningstjänsten, hemvärnsmän och LRF-medlemmar kunde det byggas en fördämning runt anläggningen så att det gick att pumpa bort vattnet.

– Vi hade liknande problem i Kvibille. På de här två orterna var det ungefär 900 hushåll som hade elavbrott i tio timmar, säger Magnus Nilsson och fortsätter:

– Stormar och åskväder är vi duktiga på, men vatten är inte riktigt vår grej.

Men nu försöker de lära sig av det som hänt.

– I dag skulle vi inte ha byggt ett ställverk i en sådan här svacka – men förr tog man väl den plats som blev över, där man inte störde, säger Magnus Nilsson.

– Vi får undersöka vilka skydd vi kan ha här permanent, säger Björn Persson.

De påpekar att beredskapen ska vara höjd under de kommande dagarnas regn och att reservelverken till Almgårdens äldreboende och Begonians servicehus ska vara kvar över helgen.

Under gårdagen hade vattnet sjunkit undan så mycket att kommunens krisledningsstab avbokade Försvarsmaktens helikopter som man under tisdagen och onsdagen anlitat för att komma upp över de drabbade områdena längs Suseån och Nissan.

– Enligt lagen ska alla myndigheter vara behjälpliga till kommuner ifall det handlar om räddningstjänst, förklarar insats- ansvarige Fredrik Borgström.

– Tack vare militärens helikopter har vi fått en bild av flödena. Nu vill vi även undersöka risken för ras, men eftersom vinddraget från rotorn kan ställa till det ska vi i stället använda drönare, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!