Torget lever upp med välbesökt matfestival

Under lördagen pågår livlig och välsmakande handel på Stora torg när bondens egen marknad får sällskap av LRF:s Ostfestival.

ANNONS
|

Redan vid elva på lördag förmiddag är det svårt att ta sig in i tältet där åtta ostproducenter bjuderpå närproduceradost i alla de former. Det finns också möjlighet att provsmaka mjölk – utan mjölk ingen ost.

LRF i Halland har i konkurrens blivit ett av fyra län som får ordna ostfestival. Det är första gången som Lantbrukarnas Riksförbund gör den här satsningen och slår därmed ett slag för den svenska osten.

– 55 procent av all hårdost importeras samtidigt som mjölknäringen går på knäna. Det går åt tio liter mjölk för att framställa ett kilo ost, så genom att köpa svensk ost gör man en god insats, säger Charlotte Andersson, kommunikatör på LRF.

ANNONS

Och det är en god insats på alla sätt. Eva Hessel tidigare matkonsulent bjöd på välsmakande och väldoftande exempel på hur ost kan användas i matlagning.

– Släng inga ostkanter, var hennes budskap till festivalbesökarna när hon rörde i sin ostsoppa med ostkantade muffins till.

Den pensionerade matkonsulenten spår en lysande framtid för de halländska råvarorna som gör mer gott än att bara smaka gott.

– Mitt hjärta klappar för den halländska maten. Vi är friskast i landet och lever längst och maten har en del i det, säger Eva Hessel och tillägger att osten är fullproppad med näringsämnen och det finns många lokala producenter att välja på.

ANNONS