Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torbjörn Johannesson är major och jobbar till vardags på LV6 i Halmstad. Vid tre tillfällen har han varit på utlandstjänstgöring. Bild: Privat
Torbjörn Johannesson är major och jobbar till vardags på LV6 i Halmstad. Vid tre tillfällen har han varit på utlandstjänstgöring. Bild: Privat

Torbjörn från Halmstad blir lyssnarnas sommarvärd

Nu står det klart att 55-årige Torbjörn Johannesson, yrkesofficer och boende i Halmstad blir Lyssnarnas Sommarvärd i år. I sitt sommarprat vill han berätta om vardagen i fredens tjänst och om oron för att själv skadas och inte kunna återvända hem till familjen.

Torbjörn Johannesson är major och jobbar till vardags på LV6 i Halmstad. Han har en lång erfarenhet av utlandstjänst och har varit stationerad i Syrien, Afghanistan, Egypten och Kosovo. Den 15 juli sommarpratar han i Lyssnarnas Sommar i P1.

– ​Det känns fantastiskt roligt att bli utvald! Det är väldigt många som sökte och att folk vill höra just min berättelse känns förstås väldigt bra, säger Torbjörn Johannesson.

Han är en av de svenskar som i sitt arbete som yrkesofficer gjort militär utlandstjänst med syfte att försöka skapa fred och trygghet. I sitt yrke har han på nära håll bland annat fått vara med när Kosovo förklarade sig självständigt och fått följa upptakten till inbördeskriget i Syrien. Han hoppas programmet ska ge en bättre bild av hur det faktiskt är att bidra till att skapa fred och trygghet.

– Jag tror att de som har röstat på mig har gjort det för att de är nyfikna på hur vi har det när vi är iväg på utlandstjänst. Man har hör om oss, men vet inte riktigt vad vi sysslar med, säger Torbjörn Johannesson.

Lyssnarna kommer inte bara få smakprov på pulshöjande upplevelser och situationer där Torbjörn känt sig hotad. Han vill ge en mångsidig bild av hur det är att vara på utlandstjänst och samtidigt inspirera andra.

– Jag vill berätta om vardagen i fredens tjänst och skapa en större förståelse för hur det är att göra utlandstjänst. Även när det inte skapar några tidningsrubriker hemma är man med om så många upplevelser och det vill jag dela med mig av,​ ​säger Torbjörn Johannesson.

Har du gjort din sista utlandstjänst?

– Jag tror det, men jag är inte riktigt säker. Det är alltid så när jag åker att jag har ett samvete för familjen som sitter emellan. De har accepterat att jag har varit iväg på tre uppdrag och jag vet inte om jag vill utsätta dem för det en gång till. För mig som åker är det en upplevelse, men för de som är hemma är det bara jobbigt. Det blir ju min fru som får ta hand om allt när jag är borta.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här