Tonåring fängslas efter att ha vägrat värnplikt

Han svarade inte på brev och han dök aldrig upp till grundutbildningen. Att 18-åringen känt sig lite nedstämd och orkeslös var inte försvar nog att utebli från totalförsvaret.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Det står klart efter att tingsrätten dömt tonåringen till ett 14 dagar långt fängelsestraff. Rubriceringen: brott mot totalförsvaret, ansågs vara styrkt både av tonåringens handlingar och erkännande.

Valdes ut till utbildningen i Halmstad

Han hade kallats till Halmstad och Försvarets tekniska högskola för att genomgå grundutbildning som mekaniker. Av utredningen framgår att 18-åringen till vardags arbetar med att tillverka röntgenmaskiner till sjukvården och att han ansågs därför lämplig för mekanikerutbildningen.

Och även om myndigheterna när de kallar till värnplikt försöker ta hänsyn till saker som motivation och intresse, så hade de i den aspekten fel om 18-åringen. Han kan själv inte förklara varför han inte ringt upp sin handläggare, mer än att han inte orkade.

ANNONS

Mådde psykiskt dåligt

Han förklarar att det skulle kunna bero på att han haft problem med psykiska besvär, men tingsrätten verkar inte se hans mående som någon förmildrande omständighet i fallet. I sin dom skriver rätten att tonåringen varit medveten om att han haft skyldighet att delta, och att han genom att inte göra så "medfört avsevärt men för utbildningen".

Det väger tyngre än tonåringens psykiska besvär och gör att han måste avtjäna fängelsestraffet.

LÄS MER:Struntade i att rycka in – riskerar fängelse

ANNONS