Tom kajak startade stort sökpådrag

Efter att en övergiven kajak hittats på stranden Sandhamn i Halmstad inledde sjöräddningen en sökinsats, något man sedan avbröt efter att man fått information om att kajaken kan ha legat på land sedan några dagar tillbaka.

ANNONS
|

Den sökinsats som inleddes under tisdagen efter att en kajak hittats vid stranden Sandhamn, som ligger mellan Svärjarehålan och Grötvik i Halmstad, är avbruten. Detta efter att sjöräddningen fått information om att kajaken kan ha legat på platsen sedan tidigare.

– Man anser att det inte ska vara någon risk att någon finns i vattnet eller att någonting har hänt utan det finns folk i området som har sett den där ett par dagar, säger Peter Käll vid Sjöräddningssällskapet RS Grötvik.

– Kajaken var mer eller mindre komplett. Det fanns en torr flytväst och det var andra saker som var torra så man tror att personen har tagit upp den själv på land och lämnat den där lite snyggt för att sedan ta sig vidare, fortsätter han.

ANNONS

Det var vid halv tolv-tiden som ett larm inkom till SOS om att en kajak flutit i land vid stranden Sandhamn.

– Det är ingen människa synlig, sa Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad strax efter att larmet inkom.

Enligt Peter Käll vid Sjöräddningssälsskapet RS Grötvik drogs då ett skarpt larm och de inledde sökningen tillsammans med Sjöräddningscentralen i Göteborg och livräddarna i Tylösand.

– Vi gick ut med både båten Rescue P.O. Hanson och skotern Allan Mattsson. Lotsen gick också ut och vi hade även en helikopter på plats och en person på land, säger Peter Käll.

Efter att man sen fått informationen som tydde på att någon antagligen tagit upp kajaken själv så avbröts insatsen och ärendet har nu gått vidare till polisen. Ingen person ska heller ha anmälts som saknad.

”Om ni lämnar – skriv en lapp”

Den senaste tiden är det inte bara övergivna kajaker som lett till pådrag. Till exempel så ryckte en helikopter ut på ett drunkningslarm i Ystad i helgen då en rosa plastflamingo låg och guppade i vågorna utan någon ägare. Det visade sig att den bara flutit iväg och ingen person ska ha varit på den.

Livräddarna i Tylösand säger att saker som ensamma uppblåsbara leksaker i vattnet och övergivna kajaker är något som skapar oro och de rekommenderar att man märker dem eller skriver en lapp om man lämnar sina saker någonstans.

ANNONS

– Visa på något sätt att det finns en ägare. Skriv namn och telefonnummer på grejerna så kan vi ringa och kolla om allt är lugnt och skulle du lämna exempelvis en kajak på land eller kanske din solstol på stranden, skriv en lapp, säger Pontus Huber, livräddare i Tylösand.

Pontus Huber föreslår också att man som besökare på stranden har en tydlig dialog med livräddarna om exempelvis en leksak skulle flyga iväg ut till havs.

– Vi finns över hela stranden. Kom fram till oss och säg att ”min madrass har flutit iväg” så kanske vi till och med kan hjälpa er att hämta den. Skulle vi inte kunna göra det har vi åtminstone fått reda på att det inte är någon där ute som behöver hjälp.

ANNONS