Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Tjuvar erbjuds gratis toalettpapper

Skadegörelsen och stölderna av toapapper ledde till massa onödigt jobb. Nu har kustservice satt upp skyltar på de värst drabbade utedassen. Här erbjuds tjuvarna gratis toapapper – bara de slutar förstöra.

Utmed hela kustremsan står röda små bodar som sköts av personal från kommunens teknik- och fritidsförvaltning. Dessa utedass är ett oftast väldigt uppskattat inslag för badgäster, vandrare eller motionärer som behöver en räddare i nöden.

Men det verkar som att toalettpapper blivit hårdvaluta i vissa kretsar. Antalet fall av stölder och skadegörelse har i sommar varit många. 

– Vi har haft problem speciellt på tre ställen, säger Boris Bile, kustansvarig.

Platserna i fråga är Grötvik, Långenäs och Östra stranden. 

Här har okända gärningsmän slagit sönder låsen till toalettpappershållarna, och i vissa fall även lyckats demolera hela hållaren. Toalettpappersrullarna – som inte är den lilla variant du har hemma – har stulits.

– Det här har varit ett återkommande problem på de här ställena i mellan ett och ett halvt till tre år. Det är säkert samma personer som förser sig på vardera ställe, säger Roland Larsson, naturparkmästare.

Hittills har kommunen inte fått in några vittnesuppgifter eller observationer från allmänheten. Och att polisanmäla är lönlöst, säger Roland Larsson.

– Ett sådant här ringa brott läggs ner lika fort igen, konstaterar han.

Så vad göra för att få slut på vandalismen och tjuveriet? Tja, Boris Bile kom med förslaget att sätta upp skyltar på de tre drabbade utedassen med en vädjan. På skyltarna uppmanas tjuvarna att ringa kustservice för att få gratis toalettpapper i stället för att sabotera och med det orsaka merjobb för personalen.

Roland Larsson gillade förslaget.

– Jag tyckte idén var rolig och den fick mitt fulla stöd. Det är ett sätt att litet vänligt förklara för dem som hittar på det här att det kostar en väldig massa pengar varje gång vi ska laga och sätta in nya rullar och nya hållare. Det blir en massa onödigt jobb, säger han och tillägger:

– Sen är det också ett sätt att göra allmänheten medveten och därmed hoppas att det är någon som är lite observant. 

Skyltarna har bara suttit uppe i några dagar, men förhoppningen är att de som ligger bakom tänker till nästa gång. Det kan i sin tur leda till att teknik och fritid slipper alla klagomål från allmänheten om att toaletterna är trasiga och att det saknas papper.

– Med nya hållare och lås och arbetstiden inräknad är man uppe i någon tusenlapp per gång som detta händer. Det är pengar som vi hade kunnat ha till annat, säger Roland Larsson.