Tio sjuka träd tas bort i Norre katts park

Kommunen tvingas fälla tio sjuka träd i Norre katts park. Det handlar om stora och gamla träd som framför allt har drabbats av algsvamp. På sikt kommer troligen ännu fler träd att behöva tas bort.

ANNONS
LocationNorre katts park||

Tidigare i höstas fälldes en stor bok i parken. Anledningen var att den drabbats av svampangrepp vilket lett till att den börjat tappat flera stora grenar på kort tid.

I samband med detta anlitades en arborist som undersökte resten av träden i parken.

Fler hade drabbats

Det stod då klart att fler träd hade liknande svampangrepp. Med start på måndag kommer därför ytterligare nio sjuka träd att fällas. Det handlar om fyra hästkastanjer, en rödblommig kastanj och fyra bokar. Fyra av träden står precis intill den nya lekplatsen som håller på att byggas.

Dessutom ska en lönn som har allvarlig röta tas bort.

ANNONS

LÄS MER:Sjuka träd i Järnvägsparken tas bort

– Det är jättetråkigt att vi måste vi göra detta. Det är den mest populära parken vi har, många vistas där och det vore olyckligt om någon kommer till skada av fallande grenar. Det kan till och med vara så illa att träden faller, säger stadsträdgårdsmästare Sofia Warpman och tillägger att man hoppas på kommuninvånarnas förståelse.

Storvuxna träd

De träd som måste fällas är gamla och storvuxna vilket gör att fällningen av dem kommer att påverka parkens utseende, precis som vid stormen Gorm.

– Vi kommer inte att kunna ersätta dem med likvärdiga träd utan det blir i stället nyplantering av yngre träd, säger Sofia Warpman.

Troligen är inte avverkningen över med dessa tio träd. Allt tyder på att svampangreppet har spridit sig till ytterligare träd i parken, men också till träd i Badhusparken, Slottsparken och längs med Nissan i Frennarp.

– På sikt behöver vi förmodligen fälla fler träd, men oftast går sjukdomsförloppet ganska långsamt, säger Sofia Warpman.

Sjukdomen försvinner inte

Algsvamp finns i jorden och försvinner alltså inte för att sjuka träd tas bort. Däremot går det att försöka motarbeta sjukdomen genom att ta reda på vilken typ av algsvamp det handlar om, och sedan satsa på att återplantera träd och växter som inte är lika mottagliga.

ANNONS

– Vi har tagit prover och skickat till SLU (Sveriges lantbruksuniversitet, reds anm) för analys. Det pågår också en del forskning kring detta så på sikt kanske det dyker upp någonting som gör att man kan bromsa det, säger Sofia Warpman.

Hur mycket det kommer att kosta att fälla och återplantera träden i parken är oklart men hon uppger att det handlar om hundratusentals kronor. I samband med fällningen passar kommunen även på att beskära andra träd, som dock inte är akut sjuka.

Fakta om algsvamp

Sprids via plantor samt som sporer i jord och vatten och angriper trädens rötter. Det gör att trädens förmåga att ta upp vatten och näring försämras och det blir lättare för andra rötsvampar och insekter att få fäste.

Träd som drabbas kan få stora blödande sår på stammen som gör att barken lossnar, kronorna blir glesare och att grenar lossnar.

Flera kommuner i södra Sverige har drabbats av liknande svampangrepp, som enligt SLU har blivit mycket vanlig i miljöer med allt mildare klimat.

LÄS MER:Damm och bäck ska göras fina i Norre katts park

ANNONS