Tio dagar senare är HFAB:s hissar lagade

Hissarna som stått still i två av HFAB:s hyreshus i över en vecka är nu lagade. Men den informationen fick inte rullstolsburna Mattias LeJeune som tog in på hotell eftersom han inte var säker på att han skulle kunna ta sig hem.

ANNONS
LocationAndersberg||

I tio dagar har hissen i ett hyreshus på Andersbergsringen stått still, under samma period har också en hiss i ett hus på Westerbergsgatan varit trasig. Hallandsposten har tidigare rapporterat om Mattias LeJeune som sitter i rullstol och bor på tredje våningen. När han först upptäckte att hissen var trasig och att han inte kom hem tvingades han flytta hem till sin mamma. Efter några dagar fick han nog och klättrade upp för trapporna och blev i stället fast i lägenheten.

På torsdagen kände att han var tvungen att lämna huset och fick hjälp att ta sig ner genom en hiss i det intilliggande äldreboendet. Under tiden han var borta lagades hissen, men det fick han ingen information om.

ANNONS

– Jag tog in på Scandic på natten för att jag inte visste om hissen skulle bli färdig eller inte. Man blir så illa tvungen när man är osäker och inte vet om man kommer hem. Jag var tvungen att ta mig ut eftersom jag suttit inne i flera dagar, man började bli lite smågalen, säger Mattias.

Vad var jobbigast, att inte komma hem eller att inte komma ut?

– Att vara borta från min fru är jättejobbigt. Att man inte kan bidra med något hemma, inte ta ut hunden, inte åka och handla tillsammans. Mycket av det vardagliga faller helt plötsligt på ens partner och det känns jätteorättvist.

Kritiska till bristen på kontakt

I huset bor flera personer som inte kan gå i trappan och är beroende av en hiss. De som Hallandsposten pratat med är främst kritiska till bristen på information från HFAB. Ingen visste när hissen skulle bli lagad eller vad de kunde räkna med för hjälp när de var instängda i sina lägenheter.

– Man hade önskat att de åtminstone ringt till hyresgästerna som har problem, eller haft ett bättre nummer för att komma fram till HFAB. Det är inte så att de inte har våra telefonnummer. Ingen kom på tanken att ringa hyresgästen i rullstol och berätta att hissen fungerar, säger Mattias.

ANNONS

HFAB:s kommunikation- och marknadschef Sandra Troedson håller med om att kommunikationen inte har varit tillräcklig.

– Vår ambition är alltid att hålla våra hyresgäster välinformerade men här förstår jag att informationen inte har varit tillräcklig och det har vi tagit till oss, säger hon.

Behöver andra kontaktvägar

I trapphuset i huset där Mattias bor sattes det upp lappar om att hissen var ur funktion, han är kritisk till att han inte fått mer direkt information än så. Sandra Troedson berättar att HFAB håller på att utveckla kontaktvägarna till hyresgästerna.

– Vi vill jobba proaktivt med kommunikation, man ska inte behöva ringa. Målsättningen är att kunna kontakta varje enskild hyresgäst exempelvis via sms och ”Mina sidor”. Hade vi haft den funktionen idag hade det varit mycket enklare, säger Sandra Troedson.

När detta systemet fortfarande inte är i bruk och man vet att det finns hyresgäster som inte kan ta trappan, hade man inte behövt ringa då?

– Jo, det kan jag hålla med om. Kommunikationen har helt enkelt inte varit tillräcklig.

Några hyresgäster satt i stort sett fast i sina lägenheter i över en vecka. Finns det inte någon reservlösning för att flytta personer från en våning till en annan utan hiss?

ANNONS

– Vi kommer arbeta med hur vi kan lösa liknande situationer snabbare framöver, i samarbete med hissentreprenörer och andra. Det är viktigt att höra av sig till oss och inte bara till hissentreprenören så vi får informationen och vet hur situationen ser ut för respektive hyresgäst. En lösning i situationen som varit är att vi kunnat hjälpa till med att hämta ut medicin exempelvis.

LÄS MER:Hissen är trasig – Mattias får inte komma hem

LÄS MER:Hissar har stått still i över en vecka

ANNONS