Tio år efter dödsolyckan hoppar ungdomar från klipporna igen

28 juni 2010 omkom en 21-åring efter ett hopp från klipporna vid stenbrottet i Grötvik. Samma dag som han begravdes skadades en 45-årig som också utmanat klipporna. Allt det verkar vara glömt.

ANNONS
|

HP nås av reaktioner från boende i närområdet. Sommarvärmen lockar återigen ungdomar till stenbrottet och Spritkullens svindlande stup. Precis som det varit under massor av år är det under varma sommardagar flera grupper av ungdomar som hoppar från klipporna.

LÄS MER: 21-åring drunkade i Grötviks stenbrott

”Folk verkar tro att det är badplatser. Man vet inte vad som finns under ytan och ett snedsteg när det klättras på klipporna är förödande. Hur vet folk att det inte blåst ner bråte under hösten?” beskriver en orolig HP-läsare.

Han har tagit diskussionen både med hoppare och med föräldrar och reagerar på att varken stängsel eller varningsskyltar ger någon effekt.

ANNONS

”När man pratar med föräldrar tycker många att det är ok att barn hoppar från de lägre höjderna. Men det är inte höjderna som är problemet utan platsen. Det är rätt tydligt att det är ny generation som inte vet historia om dödsfall och skador sedan tidigare.” konstaterar han.

Utsätter sig för stor risk

– Det här är inte en enkel fråga. De utsätter sig själva för en väldigt stor risk. Det är väldigt ledsamt om det skulle hända en olycka igen, säger Anders Thorén, förvaltningschef på kommunens teknik- och fritidsförvaltning.

Efter dödsolyckan 2010 satte kommunen upp stabilare stängsel vid branterna omkring stenbrottet. Några år senare hade de rivits ned och fick lagas. När HP besöker Spritkullen är ett av de äldre staketen intill den högsta hoppunkten, där det är 20 meter ned till vattnet, nedrivet.

I diskussionen som uppstod efter dödsolyckan fördes det fram förslag om att förbjuda hoppning från klipporna, exempelvis genom att ändra den lokala ordningsstadgan. Det blev inget förbud.

– Det är nog ett förbud som är omöjligt att övervaka. Och det ska man nog kunna göra om man ska utfärda ett förbud, konstaterar Anders Thorén och fortsätter:

Klump i magen

– 2017, när jag började som chef, var den här frågan väldigt aktuell. Både som förälder och ansvarig chef får man en klump i magen när man hör om de historierna. Jag tror inte ungdomarna själva förstår, inte bara risken de utsätter sig själva för, utan också för de som eventuellt måste komma och hjälpa till om det händer något.

ANNONS

Roger Nilsson är gruppchef för den enhet inom teknik- och fritidsförvaltningen som ser till att stängslen kring det gamla stenbrottet hålls intakta. Han beskriver en närmast omöjlig uppgift:

– Genom åren får vi sätta upp staket stup i ett. De klipper sönder och går in, men där finns ju varningsskyltar och vid den högsta hopplatsen är det extra staket. Men, det är hopplöst att stänga dem ute. Egentligen borde kanske polisen avhysa dem, säger han.

Livlös på sex meters djup

21-åringen som omkom hoppade inte från den högsta avsatsen. SOS larmades vid 18.30-tiden den 28 juni 2010. Vittnen berättade att han hoppat från ungefär 13 meters höjd. Först såg de hans huvud komma upp till vattenytan efter hoppet. Sedan såg de inte honom.

Vittnen hoppade i vattnet och försökte hitta honom, men lyckades inte. Räddningstjänstens dykare fann senare 21-åringen livlös på sex meters djup.

Mängder av filmade sekvenser som publiceras bland annat på YouTube visar hur mestadels ungdomar söker sig till stenbrottet och klippavsatserna nedanför Spritkullen för att hoppa från höga höjder ned i vattnet.

ANNONS