Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Halmstads tingsrätts dom efter morden och den grova mordbranden på Stugcentralen finns en bild på den dömde mannen, nu vill JO veta varför och hur rätten motiverar valet att ta med bilden. Bild: Jari Välitalo
I Halmstads tingsrätts dom efter morden och den grova mordbranden på Stugcentralen finns en bild på den dömde mannen, nu vill JO veta varför och hur rätten motiverar valet att ta med bilden. Bild: Jari Välitalo

Tingsrättens bild på dömde mördaren granskas av JO

Justitieombudsmannen granskar utformningen av en dom från Halmstads tingsrätt. I domen tog lagman Pia Johansson med en bild på den tilltalade, nu vill JO ha en förklaring varför.

Det är i delen av domen där domstolen redogör för den tilltalade och hans förklaring till misstankarna som det också finns en porträttbild på honom.

Målet är det nyligen avgjorde om den grova mordbranden och morden på Östra stranden, vid Stugcentralen där två gästarbetare dödades av en Halmstadbo. Han dömdes till livstids fängelse för brotten.

Åtgärden att ha med en bild i en dom är mycket ovanlig, så ovanlig att handläggaren på enheten för Riksdagens ombudsmän inte kan dra sig till minnes att JO prövat ett liknande ärende tidigare.

Initiativärende

I domen redogörs också för hur den tilltalade mannen agerat på sin väg hemifrån till brottsplatsen, även det illustreras av ett par bilder i domen.

Ärendet med JO:s frågor kring bildsättningen är ett så kallat initiativärende, det vill säga ärendet har tillkommit på initiativ av JO Katarina Påhlsson själv. Men det har också kommit in ett klagomål på utformningen av domen till JO från en privatperson, med uppgiven adress i Norrköping.

Vilken relevans?

I remissen som skickats till Halmstads tingsrätt uppmanas domstolen att yttra sig över lämpligheten och nödvändigheten att illustrera texten med bland annat närbilden på den tilltalades ansikte.

LÄS MER: Åtalade 28-åringen berättar detaljerat om mordkvällen på Stugcentralen

Katarina Påhlsson begär att tingsrätten särskilt redogöra för vilken relevans fotografierna av den tilltalade haft för skuldfrågan och de övriga frågor som tingsrätten haft att pröva,

Saklighet

JO vill också ha en upplysning av tingsrätten huruvida den offentlige försvararen höll en sakframställan och varför den då inte presenterades i domen. JO pekar också på att svaret ska ge besked om hur utformningen av domen förhåller sig till kravet på saklighet och opartiskhet.

Hallandsposten har inte lyckats nå tingsrättens chef, lagman Pia Johansson för en kommentar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!