Tina D’Hertefeldt, universitetslektor i naturvårdsbiologi vid Högskolan i Halmstad, forskar kring alternativa metoder för att begränsa parkslide.
Tina D’Hertefeldt, universitetslektor i naturvårdsbiologi vid Högskolan i Halmstad, forskar kring alternativa metoder för att begränsa parkslide. Bild: Marianne Ahlenuis/Johan Nilsson/TT

Tina D’Hertefeldt bekämpar parkslide med hjälp av värme: ”Överlever inte”

Hon för en kamp i det tysta mot den invasiva och främmande arten parkslide.
Sedan 2021 forskar Tina D’Hertefeldt, universitetslektor i naturvårdsbiologi vid Högskolan i Halmstad, på alternativa metoder för att utrota den ovälkomna växten som tar över allt mer.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Invasiva främmande arter är ett växande problem i Sverige.

Sedan 2021 forskar Tina D’Hertefeldt på Högskolan i Halmstad på alternativa metoder för att begränsa eller utrota den invasiva arten parkslide. Och hon gör det med hjälp av värme.

– 2021 fick jag pengar för att forska kring alternativa metoder för att utrota parkslide. Jag har samlat in och drivit upp frisk och obehandlad parkslide som jag sedan har testat att värmebehandla, berättar hon.

– Vi har sett att 80 graders värme under en tillräckligt lång tid gör att parkslide dör.

Kostsamt att föra ner värme i marken

Men tyvärr är inte metoden så enkel som den låter.

ANNONS

– Man måste ner i marken några meter med värmen och det är kostsamt, säger Tina D’Hertefeldt.

Det handlar om att använda sig av bland annat elektricitet, pellets eller diesel som bränsle för att få upp värmen och sedan få ner den i marken.

– Men kan man på ett pålitligt sätt få ner värmen i marken så ser vi att växten inte överlever, säger Tina D’Hertefeldt.

Det finns ytterligare en metod med värme, men det är inte alltid den hjälper.

– Man kan ånga ytan på marken och där ser vi att det kan fungera ibland och ibland inte, säger Tina D’Hertefeldt.

Parkslide – ett infrastrukturproblem

Växten parkslide är framför allt ett infrastrukturproblem då den ofta förekommer vid vägar och järnvägar men också i trädgårdar.

– Arten finns inte med över EU:s lista över förbjudna arter eftersom det inte är ekonomiskt försvarbart att ta bort parkslide. Det kostar helt enkelt för mycket energi för att värma upp marken. Skotten är lätta att se men däremot har parkslide jordstammar som breder ut sig horisontellt under ytan och det går inte att veta var de är, säger Tina D’Hertefeldt och fortsätter:

– Naturvårdsverket säger att om man inte måste ta bort parkslide på sin tomt ska man låta den vara tills det finns bättre sätt att bekämpa den med. Det handlar om den är stor eller liten, om den stått på samma plats hela tiden eller om den spridit ut sig.

ANNONS

Tina D’Hertefeldt har anslag för sin forskning i ett år till och då hoppas hon kunna se ett hållbart resultat.

– Parkslide kan ligga i dvala under en lång tid och det tar några år innan man ser om det har fungerat fullt ut och de inte kommer tillbaka, säger hon.

LÄS MER: Frivilliga utrotade invasiv art: ”Siktar på en uppföljning nästa år”

LÄS MER: Lista: Här är de värsta invasiva arter att se upp med i Halland

LÄS MER: Obekämpad parkslide ska kunna ge fängelse

LÄS MER: Skräckväxten hotar deras trädgårdar

ANNONS