Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anmäld. Kommunen har fått in en anmälan om att skurvatten och överbliven alkohol från Tillsammans hällts ut i Nissan. 

Tillsammans anmäls för uthälld alkohol i Nissan

Restaurang Tillsammans har anmälts för brister i avfallshanteringen. Enligt en anställd har både skurvatten och överbliven alkohol hällts rakt ut i Nissan, något som ägaren My Djurberg dock förnekar.

I anmälan, som kommit in till kommunens miljöförvaltning, står det att läsa att restaurangen har som rutin att samla upp överblivna slattar som gästerna lämnat kvar i sina glas i en hink.

I början av sommaren frågade den sommaranställda, som gjort anmälan, en av cheferna var hinken skulle tömmas och att svaret då blev att innehållet kunde hällas ut i Nissan.
Samma sak ska den anställda blivit ombedd att göra med skurvatten med rengöringsmedel i.

"Jag har även sett andra kollegor hälla ut antingen hinken med slattar eller 'moppvattnet'", skriver den anställda i anmälan men påpekar också att det är vissa som vägrat göra det.

My Djurberg, en av ägarna till Tillsammans, säger dock att man inte har uppmanat någon anställd att hälla ut alkohol i Nissan.

– Jag vet inte om någon uppfattat fel och gjort det, men vi har absolut ingen rutin på det. Alkohol ska hällas ut i vasken, och vi har även handfat ute där det kan hällas, säger hon och tillägger:

– Sen kan såklart någon ha gjort det när vi inte varit där, men vi har inte sagt till någon att göra det. Vi får kanske göra en riktig rutinkoll på detta så att det inte sker.

När det däremot gäller skurvatten så bekräftar hon att det tidigare har hällts ut i Nissan, men att det då handlat om vatten utan rengöringsmedel.

Hon förklarar:

– Vi har hällt rent vatten över däck som vi sedan skurat av och sedan har vi skrapat ner det i Nissan. Men det vet vi nu att vi inte får så det gör vi inte längre.

Enligt miljöförvaltningen är det inte tillåtet att hälla ut alkohol eller skurvatten i Nissan. Alkohol kan till exempel sänka syrehalten i Nissan vilket påverkar pH-värdet och i sin tur djur- och växtlivet.

Ett miljöbrott kan dock vara svårt att bevisa. Eftersom Nissan hela tiden har ett tillflöde av vatten blir det en sådan utspädningseffekt att det är svårt att påvisa att det blir en negativ effekt. Om man häller ut alkohol i till exempel ett dike blir påverkan större och då blir också konsekvenserna av ett miljöbrott enklare att bevisa uppger miljöförvaltningen.

Ärendet kommer att utredas av kommunens livsmedelsinspektörer.