Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om en folkomröstning om hotellbygget på Österskans ska nu lyftas av politikerna i kommunfullmäktige. Bild: White arkitekter
Frågan om en folkomröstning om hotellbygget på Österskans ska nu lyftas av politikerna i kommunfullmäktige. Bild: White arkitekter

Tillräckligt många namn giltiga – för historisk folkomröstning

En historisk folkomröstning närmar sig i Halmstad. Detta står klart efter att motståndarna till hotellbygget på Österskans samlat in 8 661 giltiga namnunderskrifter.
– Vår granskning visar att kravet uppfylls med god marginal, säger Susanne Mared, kanslichef på Halmstads kommun.

På onsdagen kom resultatet av Halmstads kommuns kontrollräkning. 8 661 av namnen godkänns, vilket innebär att det troligen blir en historisk folkomröstning i Halmstad.

”Vår granskning visar att kravet uppfylls med god marginal. Av de 10 006 namnunderskrifter som lämnats in till kommunen är 8 661 giltiga, vilket motsvarar 87 procent”, säger kanslichef Susanne Mared i ett pressmeddelande.

Underlaget som krävdes var en tiondel av de röstberättigade i kommunen, vilket innebär 8 075 giltiga underskrifter.

Folkinitiativet efter beskedet: ”Underbart”

Den så kallade ”Picassogruppen”, som ligger bakom namninsamlingen, meddelade redan i förra veckan att de kände sig säkra på att tillräckligt många namn skulle vara giltiga.

Men det är så klart skönt att få resultatet svart på vitt, berättar Pia Arborelius, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

– Det känns jättebra! Vi ska både vara glada för och värna den demokratiska möjlighet vi har i Sverige. Det är underbart att kunna vara med och påverka kommunen, i vad vi är övertygade om är en positiv riktning, säger hon.

Folkomröstning lyfts i fullmäktige

Eftersom de formella kraven är uppfyllda ska ärendet nu lyftas i kommunfullmäktige. Detta sker den 25 maj. Det är politikerna i fullmäktige som beslutar om det ska hållas en folkomröstning eller inte, när folkomröstningen ska ske samt hur frågeställningen ska formuleras.

Pia Arborelius ser det som viktigt att politikerna respekterar såväl antalet namn som vad det är folk har skrivit under på.

– 10 000 invånare har sagt att de vill ha en folkomröstning under 2021, och att det ska vara en ja eller nej-fråga om hotellbygget på Österskans. Det skulle vara respektlöst att skjuta upp folkomröstningen eller att ändra på formuleringen, anser hon.

Sju av åtta partier säger ja

Senast det hölls en lokal folkomröstning i Halland var 1980, då falkenbergarna röstade om ett brobygge. I Halmstad har det aldrig tidigare skett, vilket skulle göra den aktuella folkomröstningen historisk.

Alla åtta partier har nu meddelat att de kommer att stötta en folkomröstning. De senaste partierna att lämna besked var Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Sedan återstår detaljer. Vi har inte tagit ställning till när den i så fall ska genomföras eller hur många som ska delta för att den ska vara vägledande, säger Ella Kardemark (KD).

Du har tidigare sagt att om ett parti väljer att säga ja till en folkomröstning måste man vara beredd att följa resultatet av den. Är KD med andra ord berett att göra det?

– Det jag menar är att säger man ja ska också resultatet av den ha betydelse. Men en folkomröstning är fortfarande bara rådgivande, den blir inte automatiskt folkets vilja, säger Ella Kardemark och tillägger:

– Om det är tio procent av de röstberättigade som deltar är det tveksamt om resultatet från en så liten andel av befolkningen ska vara avgörande för ett så stort beslut. Ju större andel som deltar desto tyngre bör resultatet av en folkomröstning väga inför ett beslut, så resonerar vi.

Liberalerna: ”Självklart beslut”

Liberalerna meddelade efter sitt medlemsmöte på onsdagen att ”beslutet var självklart, man ska naturligtvis lyssna på invånarna.”

– En folkomröstning är ett viktigt instrument för människor att uttrycka och framföra sin mening till beslutsfattarna. Det är fint att se så stort engagemang, kommenterar Lovisa Aldrin (L).

Det var den 8 mars som hotellmotståndarna lämnade över en lista med cirka 10 000 namnunderskrifter. Namninsamlingen hade pågått under ett halvårs tid.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!